eWOM: The trusted online assistant? A mediated moderated model
- Tez No: 544344
- Danışmanlar: DOÇ. Dr. MUSTAFA İLKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: eWOM, Sağlık Turizm, Seyahat Güvenliği, Seyahat Niyeti, Cinsiyet, eWOM, Medical tourism, Destination trust, Intention to travel, Gender
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Elektronik ağızdan ağıza iletişim (eWOM), web üzerinde en etkili bilgi edinme yöntemlerinden biri, kişilerin değişen tüketim davranışları bu yöntemle birlikte hızla yayılmaktadır. Seyehat maksatlı veya tekrar maksatlı etkisi medikal turizm sektöründe eWOM 'un küçük hedef etkisi hakkında bilinen bir gerçektir. Bu Çalışmada örnek olarak Kuzey Kıbrıs'ta potansiyel medikal turistlerle birlikte (n = 216) yapılan anket verileri kullanılmıştır. Hiyerarşik regresyon analiz sonuçları eWOM 'un tahmini hedef, güven, seyehat etme maksadı ve seyahat etmek maksadını öngörür. eWOM etkisi her iki cinsiyet için önem taşımaktadır fakat seyahat niyeti ve güven, hedef kadınlar için daha güçlü iken hedef güven etkisi her iki cinsiyet için önemli ama erkekler için daha güçlüydü. eWOM ile ilgili çalışma potansiyeli yapı olarak, hedef güven üzerine kurulmuş aynı zamanda ilişki, tepki değişkenleri mevcut literatürü oluşturmuştur. Uygulamalarda gelecek araştırma önermeleri titizlikle tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Electronic word-of-mouth (eWOM), is one of the most influential sources of information on the web, which has changed consumption behavior of people and the way information is transmitted. Little is known about the impact of eWOM on destination trust, and intention to travel coupled with the moderating effect of gender in the medical tourism industry. Survey data from a sample of potential medical tourists in North Cyprus (n = 216) was used to establish the model. The results from regression analyses revealed that eWOM predicts destination trust and intention to travel, destination trust predicts intention to travel. Further, the impact of eWOM on destination trust was significant for both genders but stronger for men, while that of destination trust on intention to travel was stronger for women. The study has established destination trust as a potential construct and at the same time extends the existing literature regarding response variables associated with eWOM. Implications and future research propositions are discussed.