Kamusal alanda yaşanan dönüşümün ve değişimin kent kimliğine etkisi 'İstanbul Bakırköy sahili örneği'
The impact of transformation and change in the public spaces on the city identity ' İstanbul Bakırkoy coast sample'
- Tez No: 544351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN PELİN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kamusal Alan, Kentsel Dönüşüm, Kent Kimliği, Bakırköy Sahili, Globalization, Public Space, Urban Transformation, City Identity, Bakırkoy Coast
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
1980'lerden itibaren İstanbul, dünyada birçok metropolde olduğu gibi neoliberal politikalarla dönüştürülmeye başlanmıştır. Günümüz dünyasını şekillendiren küreselleşme olgusu her alanda olduğu gibi kentlerde de büyük değişim ve dönüşümleri beraberinde getirmektedir. Kentsel dönüşüm süreçleri kentlerde birçok alana etki ederken kamusal alanlara olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Kentin kimliğini belirleyen ve kentlinin ihtiyaç duyduğu açık-yeşil alanlar, rekreasyon alanları, sahil ve plaj alanlarına olan müdahaleler dikkat çekmektedir. Bu araştırmada İstanbul'un en önemli sahil kentlerinden biri olan Bakırköy sahilinde, kamusal alanda yaşanan dönüşümün kent kimliğine etkisi; doğal çevre, yapılaşmış çevre, sosyal çevre etkileri bakımından incelenmiştir. Günümüzde birçok kentin karşı karşıya kaldığı betonlaşma ve beraberinde getirdiği sorunlar kentin kimlik öğesi konumunda olan Bakırköy sahili örneği üzerinden irdelenmiştir. Her geçen gün kamusal alanlara olan ihtiyaç artarken bu alanların yok olmasının etkileri kentin ve kentlinin üzerinden fiziksel ve sosyal boyutlarıyla araştırılmıştır. Bu amaçla sahil kullanıcıları ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca dönüşüm aktörleri ile görüşülerek dönüşüm süreci irdelenmiştir. Araştırma alanın planlama kararları, ruhsat ve iskan süreçlerine dair veriler Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ ve Bakırköy Belediyesiyle yapılan görüşmelerle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980's, as many metropolises in the world, Istanbul also has begun to be transformed by neoliberal policies. The globalization as a phenomenon that shapes the world today brings about great changes and transformations in cities as well as in every field. While urban transformation processes affect many areas in cities, the need for public spaces is increasing day by day. The interventions to urban green spaces, recreational spaces, coastal and beach areas that gives the identity of the city, which is also needed by its population, calls for attention. In this research, the impact of the transformation in public space on urban identity of Bakırköy, which is one of the most important coastal districts of Istanbul; were examined based on its effects on natural, built and social environment. In this day and time many cities around the world face with concretion and the problems brought with it, and they were examined through the case of Bakırköy coast, which is one of the main elements of the city. While the need for public spaces is increasing day by day, the effects of these areas' disappearance have been investigated with its physical and social aspects. Face-to-face interviews were made with people who frequents the Bakırköy coast. In addition, the transformation process was discussed with the commissioners. The data on decisions on planning, licensing and housing resettlement procedures of the research area were analyzed by interviews with the Ministry of Culture and Tourism, TOKI and Bakirkoy Municipality.