Sezaryen yöntemi ile doğum yapan kadınların sezaryen sonrası vajinal doğuma bakış açılarının incelenmesi
The review of perspectives of women who had delivery with cesarean to the vaginal birth after cesarean
  1. Tez No: 544429
  2. Yazar: GÜLKAN AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TAŞÇI DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Yöntemleri, Sezaryen, Vajinal Doğum, Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum, Delivery Methods, Cesarean Section, Vaginal Birth, Vaginal Birth After Cesarean Section
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sezaryen sonrası vajinal doğum anne ve yeni doğan için yeterli donanım ve bakım koşullarının olduğu sağlık kuruluşlarında ailenin de onayı alınarak uygulanabilir ve kabul edilebilir bir yöntemdir. Bu çalışmada sezaryen yöntemi ile doğum yapan kadınların sezaryen sonrası vajinal doğuma bakış açılarının incelenmesi ve elde edilen bulguların ortaya konması amaçlanmıştır. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvuran en az bir kez doğum yapmış ve son doğumunu sezaryen yöntemi ile yapan 260 gebe kadından 15 Mart 2016- 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında yüz yüze görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada kullanılan Veri Toplama Formuna son halini vermeden önce pilot çalışma yapılmış olup, pilot çalışma sonrası gerekli düzeltmeler yapılarak uygulanmaya hazır hale getirilmiştir. 43 sorudan oluşan Veri Toplama Formu, iki bölümden oluşmaktadır. Veri toplama formunun birinci bölümü tanıtıcı bilgi formu, ikinci bölümü“Şu andaki gebelik öyküsü”başlığı altında yer almıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 19.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların %51,5'nin vajinal doğum için engel olmaması durumunda vajinal doğumu tercih edeceğini, %48,5'i ise tercihinin yine sezaryenden yana olduğunu ifade etmiştir. Katılımcıların %36,2'sinin imkân olması durumunda sezaryen sonrası normal doğum yapmayı istediği, %63.8'inin ise istemediği görülmektedir. Katılımcıların sezaryen sonrası vajinal doğum yapmayı isteme sebepleri arasında doğum sonrası dönemi rahat geçirmek (%25), vajinal doğumu deneyimlemek (%19.5) yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Vaginal birth after caesarean section, is a practical and acceptable method by obtaining the consent of the family in the health institutions with adequate equipment and care conditions for mother and newborn. The review of perspectives of women who had delivery with cesarean to the vaginal birth after cesarean and revealing the findings are aimed in this study. A total of 260 pregnant women who applied to Alanya Alaaddin Keykubat University Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic at least once, and who performed their last birth by cesarean section were conducted survey research face to face between 15 March 2016 and 31 May 2016. A pilot study was conducted before finalizing the data collection form used in the research and necessary corrections were made for the implementation. The data collection form consisting of two parts and 43 questions. The first part of the data collection form under the title of introductory information form, the second part of the data collection form under the title of“Current Pregnancy History”. The data obtained from the study were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 19.0 statistical package program. Overall 51,5% of the participants stated that they would prefer vaginal delivery if there was no risk of complications for vaginal delivery, while 48,5% said that their preference was still cesarean section. 36,2% of the participants would like to have a normal birth after cesarean section while 63,8% of them do not want to. The main reasons for preferring a vaginal delivery of the participants is faster postpartum recovery (25%) and to experience vaginal delivery (19,5%).