Medikal turizm hizmeti veren hastanelerde sağlık otelciliği hizmetleri ile örgütsel ustalık ilişkisi
Relationship between healthcare hotel services and organizational ambidexterity in hospitals providing medical tourism services
  1. Tez No: 544428
  2. Yazar: SEHER GÜLENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal turizm, Sağlık otelciliği, Örgütsel ustalık, Ankara, Medical tourism, Healthcare hotel, Organizational ambidexterity, Ankara
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Medikal turizmin gelişimi hastanelerde sağlık otelciliği kapsamında sunulan hizmetleri önemli hale getirmiştir. Sağlık otelciliği hizmetleri, ağırlama ile ilgili destek hizmetler niteliğindedir ve bu hizmetlerin başarılı bir şekilde yürütülmesinde kullanılan çeşitli stratejiler bulunmaktadır. Örgütsel ustalık, mevcut durumu değerlendiren (yararlanıcı) ve gelecekle ilgili öngörüleri (araştırıcı) kapsayan stratejileri nedeniyle bu araştırmanın kuramsal dayanağını oluşturmuştur. Araştırmanın temel amacı, sağlık otelciliği hizmetleri ile örgütsel ustalık stratejileri arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Bu amaçla önce bir pilot araştırma gerçekleştirilmiştir. Pilot araştırmada gözlem ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. Daha sonra Aralık 2016 ile Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen saha araştırmasından elde edilen verilerden yararlanılarak bir anket formu hazırlanmıştır. Ankete, Ankara'daki bir devlet hastanesi (315), bir üniversite hastanesi (252) ve bir özel hastane (105) kapsamında toplam 672 çalışan katılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda; sağlık otelciliği hizmetlerinin devlet hastanesinde (X=2,99) ve üniversite hastanesinde (X=3,36) orta düzeyde, özel hastanede (X=4,12) yeterli düzeyde olduğu gözlenmiştir. Örgütsel ustalık durumda ise özel hastanenin (X(YS.AS)=14,17) devlet hastanesine (X(YS.AS)=8,14) ve üniversite hastanesine (X(YS.AS)=8,76) göre yararlanıcı ve araştırıcı stratejileri birlikte kullanmada daha usta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sağlık otelciliği hizmetleri ile yararlanıcı strateji ve araştırıcı strateji arasında devlet hastanesinde pozitif ve güçlü bir ilişki görülürken, üniversite ve özel hastanede pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of medical tourism has made the services offered in hospitals on the concept of healthcare hotel significant. Healthcare hotel services are mainly in the form of supporting hospitality services and several strategies exist to implement these services successfully. Organizational ambidexterity has constituted the theoretical basis of this research because of its strategies, which include evaluating the current situation (exploitation) and predicting the future (exploration). The main aim of the research is to determine the relationships between healthcare hotel services and organizational ambidexterity strategies. For this purpose, a pilot study was conducted first. Observation and survey technique was used in this pilot study. Then, a questionnaire form was prepared by using the data obtained from the field survey conducted between December 2016 and March 2017. A total of 672 employees participated in the survey, from which a public hospital (315), a university hospital (252) and a private hospital (105) all in Ankara. As a result of the analysis performed; healthcare hotel services were found to be moderately in the public (X=2,99) and the university hospital (X=3,36), and adequate in the private hospital (X=4,12). In the case of organizational ambidexterity, though, the private hospital (X(YS.AS)=14,17) was determined to be superior in using exploitation and exploration strategies together than the public hospital (X(YS.AS)=8,14) and the university hospital (X(YS.AS)=8,76). There is a positive and strong correlation between healthcare hotel services and exploitation and exploration strategy in the public hospital, while a positive and modarate correlation in the university and the private hospital.