İslam dünyasındaki siyasal bütünlük ve İslam ülkelerinin iş birliği çabalarında Türkiye Pakistan örneği
Example of Turkey and Pakistan in the political integrity of the Islamic world and the efforts for cooperation of the Islamic countries
  1. Tez No: 544462
  2. Yazar: MUHAMMED YILMAZ İLERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELDA HATİCE ONGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Dünyası, Siyasal Bütünlük, İslam Ülkeleri, İş Birliği, Türkiye, Pakistan, Askeri İş Birliği, Ekonomik İş Birliği, Stratejik Ortaklık, Islamic World, Political Integrity, Islamic Countries, Cooperation, Turkey, Pakistan, Military Cooperation, Economic Cooperation, Strategic Partnership
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmada, İslam Dünyası'nda Siyasal Bütünlük ve İslam Ülkelerinin İş birliği çabaları ve Türkiye Pakistan ilişkileri üç bölüm halinde ele alınmaktadır. İslam Dünyası'nın köklü tarihinin günümüze kadar olan süreci genel bakış açısıyla ele alınarak, İslam'ın doğuşu ve kıtalara yayılışı, medeniyetlerin oluşumuna nasıl katkı sağladığı, stratejik önemi, demografik yapısı ve İslam coğrafyasının özellikleri anlatılmaktadır. İslam Dünyası'nın geçmişten günümüze çeşitli medeniyetlerin uygulamaya çalıştığı bazen başarılı olduğu bazen de hiçbir gelişim gösteremediği ve potansiyelini bir türlü yansıtamadığı İslam Birliği anlayışı ele alınarak, İslam Dünyası'nda Siyasal Bütünlüğü sağlamak için İslam ülkelerinin Siyasi, Ekonomik, Bölgesel ve Hükümet dışı kuruluşların İslam Dünyası'na nasıl bir katkı sağladığı incelenmektedir. Türkiye Pakistan ilişkilerinin tarihsel ve kültürel boyutu, bölgesel ve küresel sorunlara sunacağı katkı, askeri, istihbarat ve ekonomik alanlarda oluşturulacak iş birliklerinin potansiyeli ve İslam Dünyası'nda Türkiye Pakistan ilişkisinin nasıl bir örnek teşkil ettiği ele alınmaktadır. Sonuç olarak Türkiye ve Pakistan'ın İslam Dünyası'nda yapılmış ya da yapılacak olan iş birlikleriyle gereken reformların yapılmasıyla küresel güçlerin etkisinden kurtularak küllerinden yeniden doğmaya çalışan İslam Dünyası'na ve İnsanlığa nasıl katkı sağlayabileceğine değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
The political integrity in the Islamic World, the efforts for cooperation of the Islamic Countries and also the relations of Turkey and Pakistan are discussed in three sections in this study. By being discussed the process of the deep-rooted history of the Islamic World from a general perspective, the birth of Islam and its spread to the continents, how it made contributions to the formation of civilizations, its strategic importance, demographical structure and features of Islamic geography are explained. Considering the understanding of Islamic integrity, which was tried to be implemented by the various civilizations of the Islamic World from past to present, sometimes successful but sometimes failed to make any progress and also could not reflect its potential, it is examined how the Political, Economic, Regional and Non-Governmental Organizations of the Islamic Countries make contributions to the Islamic World in order to ensure the political integrity of the Islamic World. The followings are discussed; the historical and cultural aspects of the Relation of Turkey and Pakistan, its contribution to be made to the regional and global problems, the potential for cooperation in military, intelligence and economic fields and also how the relation of Turkey and Pakistan constitutes an example in the Islamic World. Consequently, it is addressed how Turkey and Pakistan make contributions to the humanity and Islamic World which tries to be reborn from its ashes by getting rid of the impacts of global powers by means of the necessary reforms with the cooperation made or to be made in the Islamic World.