Kronik otoimmün tiroiditte lökosit sayısının ortalama trombosit hacmine oranı
White blood cell count to mean platelet volume ratio in chronic autoimmune thyroiditis
  1. Tez No: 544468
  2. Yazar: ÖZGE KURTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon belirteçleri, Hashimoto tiroiditi, WMR, MPV, Inflammation markers, Hashimoto thyroiditis, WMR, MPV
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kronik otoimmün tiroidit (Hashimoto tiroiditi) primer hipotiroidizmin en sık görülen nedeni olup, aile hekimlerinin birinci basamakta sık karşılaşıp tedavi ettiği bir endokrin hastalıktır. Çalışmamızın amacı inflamasyon sürecinin etkin olduğu bu hastalık kümesinde inflamasyon belirteci olarak WMR'nin tanısal değerini incelemektir. METOT: Çalışmamız olgu-kontrol deseninde metodolojik bir çalışmadır. Çalışma hastanemize başvurmuş primer hipotiroidi tanısı almış 313 kişi ve sağlıklı 201 kişiden oluşan kontrol grubu olarak toplam 514 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar telefonla aranarak kayıtlı tetkiklerinin kullanımı için onamları alınmış ve sosyodemografik veri formu doldurulmuştur. BULGULAR: Çalışma grupları yapılandırıldığında aşikar hipotiroidi grubunda 261, subklinik hipotiroidi grubunda 52, kontrol grubunda 201 katılımcı mevcuttu. Aşikar hipotiroidi grubunda 183, subklinik hipotiroidi grubunda 25 katılımcı antikor pozitifti. Katılımcıların 426'sı (%82,9) kadınlardan, 88'i (%17,1) erkeklerden oluşmaktaydı. Yaş ortalamaları 37,1±12,0 yıldı. Yaş ortalamaları çalışma grubunda (38,5±12,4) kontrol grubundan (35,0±11,2) anlamlı yüksekti. Yaş grupları arasında lökosit ve WMR ortalamaları 18-44 yaş grubunda 45-65 yaş grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Çalışma gruplarında MPV ortalamaları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı. Literatürle uyumlu şekilde aşikar hipotiroidi grubunun ortalaması subklinik hipotiroidi grubunun ortalamasından ve kontrol grubu ortalamasından anlamlı olarak daha yüksektir. Subklinik hipotiroidi ile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arasında WMR ortalamaları açısından anlamlı fark saptanmadı. Antikor varlığına göre pozitif ve negatif gruplar arasında lökosit, MPV ve WMR ortalamaları açısından anlamlı fark saptanmadı. Antikor pozitif hastalar ile kontrol grubu karşılaştırıldığında lökosit, MPV ve WMR ortalamaları arasında anlamlı fark saptanmadı. SONUÇ: Hashimoto tiroiditinde değerlendirdiğimiz WMR'nin tanısal değerinin olmadığını belirledik ve bu alanda spesifite göstermediği sonucuna vardık. Hashimoto tiroiditinde anlamlı olabilecek inflamasyon belirteçlerini bulmak için daha fazla çalışma gereklidir.
Özet (Çeviri)
Chronic autoimmune thyroiditis (Hashimoto thyroiditis) is the most common cause of primary hypothyroidism and it is an endocrine disease that family physicians frequently encounter and treat in primary care. The aim of our study is to examine the diagnostic value of WMR as a marker of inflammation in this cluster of diseases where the inflammation process is effective. METHODS: Our study is a methodological study in case-control design. The study consisted of 514 participants who were admitted to our hospital with a total of 313 people with primary hypothyroidism and a healthy control group of 201. The participants were contacted by telephone and their consent was obtained for the use of the registered examinations and the sociodemographic data form was filled out. RESULTS: When the study groups were structured, there were 261 participants in the overt hypothyroidism group, 52 patients in the subclinical hypothyroidism group, and 201 participants in the control group. There were 183 antibody positive in the overt hypothyroidism group and 25 participants in the subclinical hypothyroidism group. Of the participants, 426 (82.9%) were females and 88 (17.1%) were males. The mean age was 37.1 ± 12.0 years. The mean age was significantly higher in the study group (38.5 ± 12.4) than the control group (35.0 ± 11.2). The mean leukocyte and WMR levels were significantly higher in the age group 18-44 than in the 45-65 age group. There was a significant difference between the groups in terms of MPV averages in the study groups. Consistent with the literature, the mean of the overt hypothyroidism group was significantly higher than the mean of subclinical hypothyroidism group and the mean of the control group. There was no significant difference between subclinical hypothyroidism and control group. There was no significant difference between the groups in terms of WMR averages. According to the presence of antibodies, no significant difference was found between positive and negative groups in terms of leukocyte, MPV and WMR. There was no significant difference between leukocyte, MPV and WMR mean in antibody positive patients and control group. CONCLUSION: We found that the WMR that is evaluated in Hashimoto's thyroiditis was not diagnostic value and did not show any specificity in this area. Further study is necessary to find markers of inflammation that may be significant in Hashimoto's thyroiditis.