A study of Charlotte Bronte's Jane Eyre and Emily Bronte's Wuthering Heights from the perspective of psychoanalytical literary criticism
Emily Bronte'nin Wuthering Heights (Uğultulu Tepeler) ve Charlotte Bronte'nin Jane Eyre başlıklı romanlarının psikanalitik edebiyat eleştirisi açısından incelenmesi
  1. Tez No: 544570
  2. Yazar: RASOOL ABDULLAH MUHEALDEEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET BELGİN ELBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi, Savunma Mekanizmaları, Sigmund Freud, Emily Bronte, Wuthering Heights, Charlotte Bronte, Jane Eyre, Psychoanalytical literary Criticism, Defence Mechanisms and Their Interpretation, Emily Bronte, Wuthering Heights, Charlotte Bronte, Jane Eyre
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Emily Bronte'nin Wuthering Heights (Uğultulu Tepeler) ve Charlotte Bronte'nin Jane Eyre Başlıklı Romanlarının Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi Açısından İncelenmesi. Bu çalışmada Ondokuzuncu Yüzyıl İngiliz yazarları Emily Bronte'nin Wuthering Heights ve Charlotte Bronte'nin Jane Eyre başlıklı romanları, Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi bağlamında, Sigmund Freud'un kişilerin davranışlarını önemli ölçüde etkileyen psikolojik etkenler kapsamında ortaya koyduğu savunma mekanizmaları kavramı ışığında incelenmektedir. İncelemenin yöntemi, söz konusu iki romanda savunma mekanizmalarının nasıl kullanıldığının araştırılmasıdır. Çalışmanın amacı, bu iki önemli yazarın romanlarının farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, Wuthering Heights ve Jane Eyre romanlarındaki başlıca roman kişilerinin romanda betimlenen tutumlarını ve davranış biçimlerini belirleyen savunma mekanizmaları incelenmektedir. İnceleme, iki romanın kahramanları olan Catherine Earnshaw, Heathcliff, Jane Eyre ve Mr Rochester adlı roman kişilerinin roman boyunca davranışları yoluyla sergiledikleri savunma mekanizmalarını ele almakta ve aralarındaki benzerlik ve farklara dikkat çekmektedir. Çalışmada ayrıca, romanların yazarları Bronte kardeşlerin bu karakterleri yaratma süreçlerini ve karakterlere yükledikleri özellikleri etkilediği varsayılan savunma mekanizmaları da dikkate alınmakta ve roman kişilerinin davranışlarını yazarların yaşamları ve kişilik özellikleri açısından tartışan bir değerlendirme sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
{Rasool, Absullah Muhealdeen}. {A Study of Charlotte Bronte's Jane Eyre and Emily Bronte's Wuthering Heights from the Perspective of Psychoanalytical Literary Criticism}, {M.A. Thesis, Ankara, 2019}. The current thesis studies one of the psychoanalytic criticism theories, in particular, Freud's defence mechanisms and applies it to Emily Bronte's Wuthering Heights and Charlotte Bronte's Jane Eyre. This study is dissimilar to other studies in that it focuses on a subject that has not received much consideration from scholars in preceding studies. This approach is related to the use of the concept of defence mechanism in the Wuthering Heights and Jane Eyre. A more inside and out investigation of this approach would ideally give a progressively intelligible comprehension of these novels. The thesis examines the psychological reasons that motivate the behaviours of the characters in Wuthering Heights and Jane Eyre. It focuses on the examination of the types of defence mechanisms that the main characters (Catherine, Heathcliff and Jane Eyre, Mr. Rochester) exhibit and it declares the differences and similarities of these defence mechanisms. Furthermore, it sheds light on the types of defence mechanisms that Emily Bronte and Charlotte Bronte, unconsciously, used in creating the characters of each novel. The thesis uses the psychoanalysis approach to study the character's behaviour and the author's life. The research found that the main characters of the two novels showed multiple defence mechanisms in different situations to reduce their anxiety. The research also found that the authors had unconsciously used certain defence mechanisms in their novels. In addition, the research found that the state of anxiety experienced by the heroes in the two novels resulted from the social pressures that prevailed in the Victorian Era.