Adölesan dönemde evlenen kadınların üreme sağlığı davranışları: Bir karma yöntem çalışması
Reproductive health behaviors of married women in adolescent period: A mixed method study
- Tez No: 544684
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adölesanlar, ebelik, evlilik yaşı, güvenli cinsellik, üreme sağlığı, Adolescents, marriage age, midwifery, reproductive health, safe sex
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırma, adölesan dönemde evlenen kadınların üreme sağlığı davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma karma yöntem (mixed research design) olarak Aralık 2017 ve Haziran 2018 tarihleri arasında SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın – Doğum Klinikleri'nde yapılmıştır. Araştırmaya maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile nicel bölümüne 245 ve nitel bölümüne 25 kadın alınmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizi tanımlayıcı, betimleyici ve içerik analiz yöntemleri ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 26,62 ± 5'dir. Çalışmadaki kadınların %77,1'inin ilkokul mezunu ve %80,0'ının ev hanımı olduğu, %22,9'unun sağlık güvencesinin bulunmadığı belirlenmiştir. Çalışmada gebelik yaşayan kadınların gebelik öykülerinde %11,29'unda yüksek tansiyon (%5,8'i 19 yaşın altında ve birinci gebeliklerinde), %5,0'ında gebelikte diyabet (%1,2'si 19 yaşın altında ve birinci gebeliklerinde) ve %9,2'sinde enfeksiyon (%4,6'sı 19 yaşın altında ve birinci gebeliklerinde) ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Gebelikte ortaya çıkan genital siğil ve üriner enfeksiyonların (%36,4), vajinal enfeksiyon (%13,6), diş enfeksiyonu, sitomegalovirüs ve gebelikte yüksek ateşin (%4,5) oranlarında olduğu saptanmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde ise, kadınların üreme sağlığı öykülerinden elde edilen veriler kodlanarak 41 tema ve 120 alt tema oluşturulmuştur. Bu çalışmada, adölesan yaşta evlilik nedeniyle kadınların ciddi üreme sağlığı sorunları yaşadıkları belirlenmiştir. Ebeler, hizmet sunumları sırasında kadınların evlilik yaşını ve üreme sağlığı sorunlarına yönelik kapsamlı sorgulama yaparak kadın sağlığının geliştirilmesine katkı sağlayabilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, to examine reproductive health behaviors of women, who married in adolescence period. The research was contucted as mixed research design, between December 2017 and June 2018 in Health Science University İzmir Tepecik Education and Research Hospital Clinics of Gynecology and Obstetrics. The research was included maximum diversity sampling method, that 245 women were in the quantitive section and 25 women were in the qualitive section. Questionnaire form and semi - structured interview form were used for data collection. Analiysis of data were made with descriptive, descriptive and content analysis methods. Age average of women, who was attended the research, was 26,62 ± 5. It was determined that 77,1% of the women graduated from primary school and 80,0% were housewives, 22,9% have not health insurance. It was determined; 11,29% of the women, who had pregnancy, had hypertension (5,8% had under the age of 19 and first pregnancies), 5,0% had diabetes during pregnancy (1,2% under the age of 19 and first pregnancies) and 9,2% had infection (4,6% had under the age of 19 and first pregnancies). Pregnancy infections; which were genital warts and urinary infections were 36,4%, vaginal infections were 13,6%, dental infections, cytomegalovirus and high fever in pregnancy were 4,5%; were found. In the quantitive part of the study, 41 themes and 120 sub - themes were formed from histories of women's reproductive health. In this research, women had serious reproductive health problems by the reason of adolescent marriage. Midwifes can contribute to improve women's health by compherensive inquiring for women's marriageable age and reproductive health problems during service presentations.