Oktenidin dihidroklorit ve kalsiyum hidroksit içerikli deneysel süt dişi kanal patının antimikrobiyal etkisinin in-vitro ortamda değerlendirilmesi
In-vitro evaluation of the antimicrobial effect of experimental primary tooth canal paste containing octenidine dihydrochloride and calcium hydroxide
  1. Tez No: 544683
  2. Yazar: AYŞEGÜL ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SELİM BOTSALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Calcium hydroxide, Root canal treatment, Octenidine dihydrochloride, Primary tooth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Endodontik tedavinin başarısı, kök kanal sisteminde enfeksiyonlara sebep olan mikroorganizmaların yok edilmesi veya minimum seviyeye indirilmesi ile ilişkilidir. Kök kanal tedavileri ideal irrigasyon yöntemleriyle birlikte kullanıldığı takdirde süt dişi kök kanallarında bulunan mikroorganizmaların %50-70'i elimine edilebilmektedir. Özel kök kanal dolgu malzemeleri kullanılarak bu oran arttırılabilmektedir. Bu da kök kanal tedavisinin başarı oranını yükseltmektedir. Bu çalışmada çinko oksit öjenol patı, kalsiyum hidroksit ve iyodoform içerikli süt dişi kanal patı ve farklı oranlarda hazırlanan oktenidin dihidroklorit ve kalsiyum hidroksit içerikli deneysel süt dişi kanal patının antimikrobiyal özellikleri, S. mutans, S. aureus ve E. faecalis olmak üzere 3 farklı mikroorganizma üzerinde antimikrobiyal etkilerine bakılarak değerlendirildi. Antimikrobiyal etkinin ölçülmesi ve farklı süt dişi kanal patlarının antimikrobiyal etkilerinin karşılaştırılmasında agar difüzyon testi kullanıldı. Yapılan bu tez çalışması sonucunda hazırlanan oktenidin dihidroklorit-kalsiyum hidroksit içerikli deneysel süt dişi kanal patının S. mutans, S. aureus ve E. faecalis'e olan antimikrobiyal etkisinin in-vitro ortamda diş hekimlerinin klinikte rutin olarak süt dişi kök kanal tedavisinde kullandıkları öjenol ve iyodoform içerikli süt dişi kanal patlarının antimikrobiyal etkilerine göre oldukça yüksek olduğu gözlemlendi Anahtar Sözcükler; Kalsiyum hidroksit, Kök kanal tedavisi, Oktenidin dihidroklorid, Süt dişi
Özet (Çeviri)
The success of endodontic treatment is related to the elimination or minimization of microorganisms which cause infections in the root canal system. In case of root canal treatment realized together with the ideal irrigation methods, 50-70% of the microorganisms present in the primary toot root canals can be eliminated. . This rate can be increased by using specific root canal filling materials. Therefore, the success rate of root canal treatment increases as well. In this study, antibacterial properties of zinc oxide eugenol paste, primary teeth canal paste containing calcium hydroxide and iodoform, and experimental primary tooth canal paste containing octenidine dihydrochloride and calcium hydroxide prepared in different proportions, were evaluated by their antibacterial effects on 3 different microorganisms which are S. mutans, S. aureus and E. faecalis. The agar diffusion test was used for the measurement of antimicrobial effect and the comparison of the antimicrobial effects of different types of primary tooth canal pastes. As a result of this study, it is observed that the antibacterial effect of the octenidine dihydrochloride-calcium hydroxide containing experimental primary tooth canal paste on the S. mutans, S. aureus and E. faecalis, is significantly higher than the antibacterial effects of eugenol, and iodoform containing primary tooth canal pastes which dentists utilize commonly in vitro to treat the root canal in clinic.