İlköğretim din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretim programında namaz konusunun yeri ve ders kitaplarına yansıması
The place of the namaz in the teaching program of religious culture and moral education in elementary school and its reflection to textbooks
  1. Tez No: 544803
  2. Yazar: GÜL NİHAL KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET EMİN SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Primary Religious Culture and Moral Knowledge Lesson, Worship Teaching Area, Curriculum and Education Manual, Prayer, Acquisition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretim programında kazandırılması amaçlanan davranışlardan namaz ibadetinin kavramsal analizini, öğretim programında nasıl yer aldığını ve ders kitaplarına nasıl yansıdığını tespit etmektir. Çalışmamız giriş, üç bölüm, sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın ele aldığı probleme, amacına, önemine, yöntemine ve sınırlılıklarına yer verilmiştir. Birinci bölümde, namaz kavramı ve namazla ilişkili diğer kavramlara yer verilmiş ve namaz konusu çeşitli açılardan ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmen kılavuz kitapları ve ders kitaplarında namaz kavramının öğretim programındaki yeri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, öğretim programındaki namaz konusunun İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmen kılavuz kitapları ile ders kitaplarına nasıl yansıdığını tespit etmek amacıyla karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırmamızın son bölümünde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Yapılan bu çalışmada, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ders kitapları ile öğretim programı arasında birtakım noksanlıkların/yetersizliklerin olduğu sonucuna varılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi, İbadet Öğretim Alanı, Öğretim Programı ve Kılavuzu, Namaz, Kazanım
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the conceptual analysis of the worship of prayer, which is one of the targeted doings throughout the primary education program of religious culture and moral knowledge, how it is in the curriculum and how it is reflected in the textbooks. Our work consists of three parts; introduction, final part and recommendations. In the introduction part; the problem; the purpose, the significance, the method, and the limitations of the research are mentioned. In the first chapter, the concept of prayer and other concepts related to prayer are explained, and the subject of prayer is discussed from various perspectives. In the second part of the research, it is examined the point of concept of prayer in the teacher guidebooks and textbooks of religious culture and moral knowledge. In the third chapter, there are some comparisons to determine that the subject of prayer in the curriculum is reflected in the teacher guidebooks and textbooks of religious culture and moral knowledge. In the final part of the research, the conclusion and recommendations are mentioned. By means of this study, it is determined that there are some deficiencies between textbooks and curriculum and the solution proposals are presented.