Migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan bireylerle olmayan bireyler arasında vitamin d, vitamin B12 ve TSH düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of vitamin D, vitamin B12 and TSH levels among individuals wi̇th migren and tension type headache and without migren and tension type headache
  1. Tez No: 544839
  2. Yazar: DILVİN TANER YILDIRIMÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, migren, GTBA, vitamin D, vitamin B12, TSH, Headache, migraine, TTH, vitamin D, vitamin B12, TSH
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Migren ve gerilim tipi baş ağrısı (GTBA), sık görülen kronik klinik tablolardır. Bu çalışmanın amacı migren ve GTBA ile D vitamini, vitamin B12 ve TSH düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Yöntem: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine başvurmuş 210 hasta çalışmaya dahil edildi. Migren ve GTBA tanısı için Uluslararası Baş ağrısı Derneği (IHS) 2013 kriterleri ve klinik değerlendirme kullanıldı. Grupların her üçü de (migren, GTBA ve kontrol) 70 katılımcıdan oluşmaktaydı. 210 katılımcının D vitamini, B12 vitamini ve TSH düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Kontrol grubu 30 erkek, 40 kadından oluşmaktaydı. Grubun yaş ortalaması 32,21±10,14 idi. Migren grubu 54 kadın ve 16 erkekten oluşmaktaydı ve grubun yaş ortalaması 31,36±9,48 idi. GTBA grubu ise 53 kadın ve 17 erkekten oluşmaktaydı, grubun yaş ortalaması 34,03±12,28 idi. Hem migren hem GTBA gruplarında vitamin D ve vitamin B12 düzeyleri kontrol grubundan anlamlı derecede düşüktü. Migren ve GTBA gruplarında ise vitamin D ve vitamin B12 düzeyleri birbirine benzerdi. Her 3 grup arasında TSH düzeyleri açısından bir fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma migren ve GTBA'da vitamin D ve vitamin B12 düzeylerinin anlamlı derecede düşük olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar hem GTBA ve migrenin patofizyolojik mekanizmalarını anlamamıza hem de tedavide yeni bakış açıları kazanmamıza yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Migraine and tension-type headache (TTH) are common chronic clinical entities. This study is aimed to evaluate the relationship between migraine and TTH and vitamin D, vitamin B12 and TSH levels. Methods: 210 patients who applied to the Neurology outpatient clinic of Yüzüncü Yıl University Medical Faculty were included in the study. International Headache Society (IHS) 2013 criteria and clinical evaluation were used for the diagnosis of migraine and TTH. All three groups (migraine, TTH and control) consisted of 70 participants. Vitamin D, vitamin B12 and TSH levels of 210 participants were evaluated. Results: The control group consisted of 30 men and 40 women, the average age of the group was 32,21 ± 10,14. The migraine group consisted of 54 women and 16 men, the average age of the group was 31,36 ± 9,48. The TTH group consisted of 53 women and 17 men, the average age of the group was 34,03 ± 12,28. Vitamin D and vitamin B12 levels were significantly lower in both migraine and TTH groups than in the control group. Vitamin D and vitamin B12 levels were similar in migraine and TTH groups. There was no difference in TSH levels between all 3 groups. Conclusion: This study showed that vitamin D and vitamin B12 levels were significantly lower in migraine and TTH. These results can help us to understand the pathophysiological mechanisms of TTH and migraine and to gain new perspectives in the treatment.