Karpal tünel sendromlu olgularda primer baş ağrısı sıklığının incelenmesi
The investigation of primary headache frequency in cases with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 379189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA GÜLSÜM KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Neurology, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, primer baş ağrıları, migren, gerilim tipi baş ağrısı, vücut kitle indeksi, depresyon, Carpal Tunnel Syndrome, Primary Headaches, Tension type headache, Migraine, Body Mass index, Depression
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Karpal tünel sendromu (KTS) median sinirin karpal tünelden geçerken basıya uğraması sonucu meydana gelir ve en sık görülen tuzak nöropatisidir. Gerilim tipi baş ağrısı (GTBA) ve migren tipi baş ağrısı toplumda en sık görülen primer baş ağrılarıdır. Bu çalışmada toplumda çok sık görülen kronik hastalıklar olan KTS ile migren ve GTBA arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını, ilişki varsa bu faktörlerin neler olduğunu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmaya elektrofizyolojik olarak KTS saptanan 201 hasta ile 100 kontrol grubu dahil edildi. Sadece idiyopatik KTS'li hastalar çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol gruplarındaki bireylerin nörolojik muayenesi ve sinir iletim çalışması yapıldı. Ayrıca baş ağrısı varlığı sorgulandı; vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı; Boston sorgulama formu (BSF), Beck depresyon ölçeği (BDÖ) uygulandı. Hem GTBA hem de migren tipi baş ağrısı KTS'si olan grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla idi. Ayrıca her iki baş ağrısı atak sıklığı da KTS'si olan grupta, KTS'si olmayan gruba göre anlamlı derecede fazla idi. KTS'li hastaların BDÖ, VKİ değerleri anlamlı derecede yüksekti. Hasta grubu hafif KTS ile orta-ağır KTS şeklinde gruplandığında gruplar arasında baş ağrısı türü ve baş ağrısı atak sıklığı açısından anlamlı fark saptanmadı. Boston skorları ile baş ağrısı kıyaslandığında baş ağrısı olan KTS'li hastaların, baş ağrısı olmayanlara göre ortalama semptom şiddet skorları ve fonksiyonel kapasite skorları anlamlı derecede daha yüksekti. Yaş, VKİ ve BDÖ arasında yapılan ileri regresyon analizlerinde, yaşın diğer iki etkenden farklı olarak bu ilişkide bağımsız değişken olduğu tespit edildi. Sonuç olarak KTS'li hastalarda primer baş ağrıları kontrol grubuna göre daha sık görülmektedir. Bunun nedeni obezite, depresyon, düşük gelir düzeyi gibi her iki hastalıkta da görülen ortak risk faktörleri olabileceği gibi somoto-otonomik reflekslerden de kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
Carpal tunnel syndrome (CTS) occurs as a result of median nerve's being pressed while going through the carpal tunnel and it is the most frequent entrapment neuropathy. Tension type headache (TTH) and migraine type headache are the most common headaches seen among the society. This study aims at determining whether there is a relation between carpal tunnel syndrome and migraine and TTH which are the frequently seen illnesses and if there is a relation, to determine what these factors are. This study includes 201 patients electro physiologically determined as CTS patients and 100 control groups. Only idiopathic CTS patients are involved in the study. Neurologic examination and nerve conduction studies of the individuals in the patient and control groups were done. Besides, the existence of headache was examined; their body mass index (BMI) was calculated; Boston query form (BQF), Beck depression scale (BDS) were applied. In the group including CTS, both TTH and migraine type headache are more in terms of being statistically meaningful compared to control group. Also, both headache attack frequency is significantly more in the group including CTS compared to the group that doesn't include CTS. BDS and BMI of the CTS patients are significantly high. When the patient group was put into groups as mild CTS and mild-seriously ill, any significant difference wasn't determined between the groups in terms of the headache type and headache attack frequency. When Boston scores were compared to headache, average symptom severity score and functional capacity scores of CTS patients who have headache were higher than those who don't have headache. In the severe regression analysis done among age, BMI and BDS, it was determined that unlike other two factors, age is independent variable in this relation. Monthly income level of patients with CTS were lower than control group As a result, primary headache is seen more frequently in the CTS patients than the control group. This situation may stem from somoto-autonomic reflexes as well as common risk factors that can be seen in both illnesses like obesity, depression and low level of income.