Adolesan yaş grubundaki çocuklarda 'ambulatuvar kan basıncı monitorizasyonu' yöntemi ile kan basıncının ölçülmesi ve bulguların ilişkili faktörlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the factors related to the blood pressuresobtained through ambulatory monitori̇zation inadolescents
- Tez No: 544865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ÇÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, hipertansiyon, hipertansiyon risk faktörleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son yıllarda çocukluk döneminde hipertansiyon oranlarında belirgin bir artış gözlenmiştir. Kan basıncı (KB) yüksek olan çocuklar ve adolesanlar hipertansif yetişkinler olma eğilimindedir. Epidemiyolojik çalışmalar, hipertansiyonun görünüşte sağlıklı olan çocuk ve adolesanlarda yaygın olduğunu bildirmektedir. Hipertansiyonu olanlar genellikle asemptomatiktir ve bu nedenle kolayca gözden kaçar ve teşhis edilemez. Adolesanlarda hipertansiyon prevalansı % 3,5 olarak bildirilmiştir. Çocukluk çağında hipertansiyonun erken teşhisi ve tedavisi artmış kardiyovasküler hastalık riski nedeniyle çok önemlidir. Çocuklarda/adoleasanlarda hipertansiyonun doğru ve erken tanısı çok önemlidir, ancak“beyaz önlük hipertansiyonu”nedeniyle zordur. Ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (AKBM) yöntemi, KB değerlerinin gündüz ve gece döngüsü boyunca değerlendirmesini sağlar ve sistolik/diyastolik KB değerleri, ortalama arter basıncı, KB yükü gibi çeşitli değişkenleri ölçerek KB profilinin daha doğru bir şekilde izlenmesini sağlar. Hipertansiyonun doğru değerlendirilmesinde yararlı bir klinik araçtır. Bu çalışmada adölesan yaş grubundaki çocuklarda AKBM yöntemi ile kan basıncı profilinin değerlendirilmesi, hipertansiyon sıklığının belirlenmesi ve ayrıca bulunan değerlerin olguların sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları, uyku alışkanlıkları, ve elektromanyetik alan maruziyetleri ile ilişkisinin belirlenmesi de amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In last decades, a significant increase is observed in the hypertension rates in childhood. Children/adolescents with elevated blood pressure (BP) tend to be hypertensive adults. Population-based epidemiologic studies report that hypertension is common in apparently healthy children. Children/adolescents with hypertension are usually asymptomatic and therefore easily overlooked and cannot be diagnosed. The hypertension prevalence in adolescents has been reported as 3.5%. Early diagnosis and management of hypertension in childhood are very important because of increased cardiovascular disease risk. Accurate and early diagnosis of hypertension in children/adolescents is very important, but it is difficult due to the“white coat hypertension”. Ambulatory BP monitoring (ABPM) provides an evaluation of BP during day and night cycle and provides a more correct follow up of the BP profile by measuring various variables (systolic/diastolic BP, mean arterial pressure, BP load). It is a useful clinical tool in the accurate evaluation of hypertension. The aim of this study is to determine the BP profile by ABPM, and prevalence of hypertension among healthy adolescents. It was also aimed to determine the association between BP values and sociodemographic characteristics, nutritional habits, physical activity states, sleep habits, electromagnetic field exposures