Yakub Han Kaşgarî'nin Tuhfetü'l-ihvân fî ma'rifeti sırr-ı ihâta-i Yezdân isimli eseri ve tahlili
Study and analysis of Yakub Khan Kashgari's book named tuhfetü'l-ihvân fî ma'rifeti sirr-i ihâta-i Yezdân
- Tez No: 544966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SALİM GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yakub Han Kaşgarî, Levâyıh, Molla Câmî, Yakub Han Kaşgarî, Levâyıh, Molla Câmî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tezimizin konusu Molla Câmî'nin Levâyıh isimli eserinin Yakub Han Kaşgarî tarafından yapılan tercüme ve şerhinin transkripsiyonu ve incelemesidir. Levâyıh, tasavvufun seyr u sülûk ve vahdet-i vücûd konularını teorik ve pratik açıdan ele alan Molla Câmî'ye ait önemli bir eserdir. Farsça olan bu esere, Yakub Han Kaşgarî tarafından Tuhfetü'l-ihvân fî ma'rifeti sırr-ı ihâta-i Yezdân ismi ile Osmanlıca bir tercüme ve şerh yapılmıştır. Tezimizde Yakub Han Kaşgarî'nin hayatı, tasavvufî yönü ve diplomat kişiliği incelenmekte, Molla Câmî ve Levâyıh hakkında bilgi verilmekte, Kaşgarî'nin Levâyıh tercümesinde geçen kavramlar açıklanmakta ve tercümenin transkripsiyonu yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the transcription and examination of the work named as Molla Câmi's Levâyih that is translated and interpretated by Yakub Han Kashgarî. Levâyih is an important work belonging to Molla Câmi, which deals with the subjects of the mysticism, seyr u sülûk and vahdet-i vücud from the theoretical and practical point of view. This Persian text is translated and interpreted by Yakub Han Kashgarî in Ottoman Turkish with the name Tuhfetü'l-ihwan fi ma'rifeti sırr-ı ihâta-i Yezdân. In this thesis, the life, mysticism and diplomat personality of Yakub Khan Kashgari is examined, Molla Câmi and Levâyih are explained, the concepts of Kaşgarî's Levâyıh translation are explained and the translation is transcribed.