Resmi belgede sahtecilik suçu
The offence of forgery of official documents
  1. Tez No: 545012
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Resmi Belgede Sahtecilik, Sahtecilik, Belge, Resmi Belge, Kamu Güveni, Kamu Güvenine Karşı, Kamu Görevlisi, The Offence of Forgery of Official Documents, Forgery, Document, Official Document, Public Trust, Against Public Trust, Public Servant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Resmi belgede sahtecilik suçlarında, toplumun her kesiminin doğru olduğuna ve gerçeği yansıttığına dair güven duyduğu belgeler üzerinde kamunun yanılmasını sağlayacak şekilde bu güven duygusunun istismar edilmesi suretiyle gerçekleştirilen fiiller cezalandırılmaktadır. Bu suç ile toplumun duyduğu güvenin suistimal ediliyor oluşu dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nda kamu güvenine karşı işlenen suçlar bölümünde düzenlenmiş ve mağduru da toplumun her bir bireyi olarak belirlenmiştir. Uygulama ve kamu düzeni bakımından taşıdığı önem, teknik bilgi gerektirmesi ve çok sık karşılaşılmasına rağmen uygulayıcılar tarafından tam olarak özümsenememesi nedeniyle konunun doktrinsel bir araştırmasının yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Mevcut hukuki durum kanundaki boşluklar, uygulama ile gelişen Yargıtay içtihatları ile birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu tez çalışmasında resmi belgede sahtecilik suçu iki bölüme ayrılarak incelenmeye çalışılmıştır. Sahte ve sahtecilik kavramları, sahtecilik suçlarının ortak unsurları, resmi belgede sahtecilik suçunun konusunu oluşturan belge ve resmi belge kavramlarının tanımları, gelişen teknoloji ile hayatımıza giren elektronik belgelerin suçun konusu olup olamayacağı, suçun unsurları, kimler tarafından işlenebileceği, ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenleri, özel görünüş biçimleri, bu suça bakmaya görevli ve yetkili mahkemeler, yargılama sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar, suçun yaptırımı ve benzer suçlar ile farklılıkları ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak incelenmiş; kanun metni, Yargıtay kararları, doktrin ve bu konudaki önceki çalışmalardan yararlanılarak resmi belgede sahtecilik suçunun teknik ayrıntılarına, yargılama sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara ve içtihat farklılıklarına ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In forgery of official documents, misleading for public and exploitive for feeling of truth actions on the documents which are reclecting the truth and trusted by every part of society are punished. This crime was edited in the Turkish Criminal Law, Section of Crimes Against Public Trust, because of considering the trust of society is abused and victims are specified as every individual of society. This doctrinal investigation was needed for importance of subject in terms of implementation and public order, necessity of technical data and not sufficiently assimilated by implementers despite its prevalence. Current lawful situation was tried to evaluated with blanks in the Law and Supreme Courts practices. In this thesis, in forgery of official documents was examined by dividing into two parts. Fake and forgery notions, common factors of forgery crimes, defitinitons of document is creating subject of crime, and official document, electronical documents which is entering our lives with developing technology are related to crime or not, factors of crime, who can be committed, aggravating and alleviated reasons, special appreance shapes, courts which are competent for this crime, cases which should be considered during the judgement, sanction of crimes and differences of similar crimes are investigated separately and detaily with law text, Supreme Court practices, doctrin and by benefit from previous study forgery crimes. In this study aims to shed light on the technical details of forgery of official document, issues which should be considered during judgment and conflict of judicial opinions.