Erişkin kalp cerrahisinde cerrahi alan enfeksiyonu için belirleyici faktörlerin analizi ve risk skorlama sistemi geliştirilmesi
Analysis of predictive factors for surgical site infection in adult cardiac surgery and developing a risk scoring system
  1. Tez No: 545047
  2. Yazar: AHMET ARİF AĞLAR
  3. Danışmanlar: UZMAN ÜNSAL VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, erişkin kalp cerrahisi, risk skorlama sistemi, Adult cardiac surgery, surgical site infection, risk scoring system
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç: Erişkin kalp cerrahisi sonrası gerçekleşebilen cerrahi alan enfeksiyonu, postoperatif mortalite ve morbiditenin en önemli sebeplerinden birisidir. Bu komplikasyonun gelişme olasılığının postoperatif erken dönemde belirlenmesi ve ona uygun önlemlerin alınabilmesi, yaşanacak morbidite ve mortaliteyi azaltıcı etkiye sahip olacaktır. Bu çalışmamızda, erişkin kalp cerrahisinde, cerrahi alan enfeksiyonları için belirleyici faktörleri analiz ederek bir risk skorlama sistemi ortaya koymaya çalıştık. Metod: Çalışma, Ocak 2017 ile Ocak 2018 tarihlerinde, Dr. Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, %39.3'ü (n=65) enfekte, %60.6'sı (n=100) non-enfekte olmak üzere 165 olgu ile prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Klinik muhakeme ve mevcut literatür ışığında cerrahi alan enfeksiyonu üzerinde etkili olabileceği düşünülen faktörler açısından her iki gruptaki olgular karşılaştırdı. Lojistik regresyon analizi ile her birinin etki değeri hesaplanarak bir risk skorlama sistemi geliştirildi. Bulgular: Çalışmamızı yaptığımız bir yıllık periyotta, merkezimizde yapılan 1829 erişkin kalp cerrahisi vakasından 65'inde cerrahi alan enfeksiyonu gelişmiştir. Tüm vakalar içinde cerrahi alan enfeksiyonu oranımız %3,55'tir. Cerrahi alan enfeksiyonuna muhtemel etkisi olacağını düşündüğümüz pre-op ve per-op yirmi beş faktör incelendi. Çalışmaya alınan değişkenler Backward Stepwise Lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Enfekte (+) olma durumu üzerine etkisi olan risk faktörlerinden HT, Diabetes Mellitus, Akut Koroner Sendrom, reoperasyon, ITA kullanımı, kardiyopulmoner bypass süresi ve Kronik Böbrek Hastalığı varlığının anlamlı bir model oluşturduğu görüldü. Bu model üzerine Siyami Ersek Cerrahi Alan Enfeksiyonu Risk Skorlama Sistemi'ni ve Risk Sınıfları'nı inşa ettik. Sonuç: Çalışmamız, erişkin kalp cerrahisi hastalarında, pre-operatif ve peroperatif bazı risk faktörlerini tanımlayıp analiz ederek cerrahi alan enfeksiyonu açısından yüksek risk arz eden hastaların tanınmasını sağlamıştır. Risk skorumuz, yüksek riskli hastaları açık olarak belirleyerek kalp cerrahisinin bu yıkıcı komplikasyonuna karşı hedeflenmiş müdahalelerle fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Surgical site infection after adult cardiac surgery is one of the most important causes of postoperative mortality and morbidity. Determination of the possibility of developing this complication in the preoperative period and taking the appropriate measures would decrease the related morbidity and mortality. In this study, we attempted to present a risk scoring system by analyzing the determinants of surgical site infections in adult cardiac surgery. Method: The study was designed as a prospective cross-sectional cohort study comprising 65 (39.3%) infected and 100 (60.3%) non-infected cases undergone cardiac surgery between January 2017 and January 2018 in the Dr. Siyami Ersek Training and Research Hospital. We compared the cases in both groups with respect to factors that might have an impact on surgical site infection. These factors were identified on the basis of clinical reasoning and previous literature. A risk scoring system was developed by calculating the Odds Ratio of each by logistic regression analysis. Findings: In the one-year period during which we performed our study, 65 of the 1829 adult cardiac surgery cases at our center developed surgical site infection. In all cases, our surgical site infection rate was 3.55%. Total of twenty-five pre-operative and per-operative factors thought to have a possible effect on surgical site infection were analyzed. The variables included in the study were evaluated by Backward Logistic regression analysis. Among the variables having impact on the surgical site infection, presence of HT, Diabetes Mellitus, Acute Coronary Syndrome, reoperation, ITA usage, cardiopulmonary bypass duration and chronic kidney disease were found to form a significant model. On this model we have constructed Siyami Ersek Surgical Site Infection Risk Scoring System and Risk Classes. Conclusion: Our study identified and analyzed some pre-operative and peroperative risk factors in adult cardiac surgery patients and led to the recognition of patients at high risk for surgical site infection. Our risk score will benefit from targeted intervention against this destructive complication of cardiac surgery by explicitly identifying high-risk patients.