Kurumsallaşmanın markalaşma üzerindeki etkisi:KOBİ lerde bir araştırma
The effect of institutionalization on branding: A research in SMES
  1. Tez No: 545185
  2. Yazar: NURCAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Branding, Brand Personality, Brand Value, Institutionalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada kurumsallaşma ile markalaşma arasındaki ilişki, kurumsallaşmanın markalaşma üzerindeki etkisi perspektifinden ele alınmıştır. Kurumsallaşma, bireysel yönetimlerin yerini belirlenmiş kurallar bütünü dairesinde sistemli, planlı ve belirli kriterleri ihtiva eden ve bireysellikten uzak yönetsel yapıların yer alması şeklinde özetlenebilmektedir. Markalaşma ise işletmelerin marka oluşturma sürecine yönelmeleri ve markanın yaşam döngüsünün amaçlar doğrultusunda yönetilmesi anlamı taşır. Kurumsal yapılarda markalar, kurumun görünen yüzü olması itibariyle markalaşmanın gereklilik arz ettiği görülmekte ve bu sürecin kurumsal işleyiş perspektifinden ele alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. KOBİ'ler ekonominin bir anlamda can damarı olup sistemin işleyişinde önemli rol üstlenmektedirler. Ekonomik yapı KOBİ'ler üzerinden şekillendiği gibi sundukları ürün ve hizmet çeşitliliği ile de arz-talep mekanizmasının bir anlamda yegane arz tarafını oluşturmaktadırlar. Bu öneme binaen çeşitli sektörlerden belirlenmiş olan 16 işletmeden toplam 99 idari çalışanla görüşülmüş ve kurumsallaşmanın markalaşma üzerindeki etkisi bu örneklem üzerinden araştırılmıştır. Araştırma neticesinde kurumsallaşmanın durumsal bir nitelik sergilediği, zamana bağlı olarak geliştiği ve bir yaşam döngüsü niteliğinde olduğu saptanmıştır. Bu özelliğine bağlı olarak markalaşmanın kurumsal yapılarda bir gereklilik olduğu ve kurumsallaşmanın markalaşmayı işletmenin büyüklüğüne ve geçmişine bağlı olarak farklı boyutlarda etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between institutionalization and branding is discussed from the perspective of the effect of institutionalization on branding. Institutionalization can be summarized as the inclusion of administrative structures which are systematic, planned and contain certain criteria and which are far from individuality. Branding means that businesses move towards brand building and the lifecycle of the brand is managed for purposes. In institutional structures, brands are the visible side of the organization, so it is seen that branding is a necessity and this process needs to be considered from an institutionalized perspective. SMEs are the lifeblood of the economy in a sense and play an important role in the functioning of the system. The economic structure constitutes the unique supply side of the supply-demand mechanism with the variety of products and services offered as well as the SMEs. With this importance, a total of 99 administrative employees from 16 different sectors were interviewed and the impact of institutionalization on branding was investigated through this sample. As a result of the research, it has been determined that institutionalization exhibits a situational quality, develops depending on time and is a life cycle. It is concluded that branding is a necessity in institutional structures and that institutionalization affects branding in different dimensions depending on the size and history of the enterprise.