Afganistan popülasyonunda HBV, HCV ve HDV moleküler epidemiyolojisi
Molecular epidemiology of HBV, HCV and HDV in general population of Afghanistan
- Tez No: 545208
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN MİTHAT BOZDAYI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: HBV, HCV, HDV, epidemiyoloji, filogenetik, genotip, HBV, HCV, HDV, epidemiology, phylogenetic, genotype
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Afganistan genel popülasyonunda HBV, HCV ve HDV epidemiyolojik durumu ve moleküler profilini belirlemek için beĢ ana bölgeden rasgele 492 birey ve daha önce rapor edilen 234 HBsAg ve 44 anti-HCV pozitif hasta çalıĢmaya dahil edilerek HBsAg, Anti-HBc, Anti-HBs, Anti-HCV ve Anti-Delta pozitifliğini eliza testi ile ve popülasyonundaki genotipleri, alt genotipleri ve alt türleri HBV Pre S, HCV NS5B ve HDAg bölgelerinin dizilenmesi ve filogenetik analizi yöntemi ile araĢtırılmıĢtır. Ayrıca, HBV pol, HBsAg ve NS5B genlerindeki klinik açıdan önemli olan varyantları da incelenmiĢtir. Anti-HBc ve HBsAg prevalensi sırasıyla % 30.28 ve % 6.3 olarak belirlenmiĢtir. Katılımcıların % 27.64'ü, Anti-HBs ≥ 10.0 mIU / mL titresi gösterirken, % 59,95'i HBV'ye karĢı duyarlıydı. Anti-HCV pozitifliği ise % 1,62 olarak tespit edilmiĢtir. HBsAg pozitif bireyler arasında Anti-HDV prevelansı % 2.5 tespit edilmiĢtir. HBV genotip D ve HDV-I'in ilgili enfeksiyonların yaklaĢık % 100'ü iken HCV genotip dağılımı % 75.86 1b, % 20.69 3a ve % 3.44 3b gösterilmiĢtir. HBsAg MHR'de Y100 (3/20), Q101 (1/20), G102 (3/20), T115 (9/20), P120 (1/20), T131 (1/20) mutant varyantlar gözlenmiĢtir. Benzer Ģekilde HBV pol geninde S213T (2/20), Q215P (1/20) ve N248H (20/20) mutasyonları saptanmıĢtır. Ayrıca C316N mutasyonu HCV 1b hastalarının % 72.7‟sınde bulunmuĢtur. Sonuç olarak, Afgan hastalarında çok az genotipik varyasyon olduğu söylenebilir. Nüfusun çoğunluğu, özellikle genç nesil, hassastır ve nüfustaki maruz kalma riski yüksektir.
Özet (Çeviri)
determine the epidemiological and molecular profile of HBV, HCV and HDV among the general population of Afghanistan, 234 HBsAg and 44 anti-HCV positive patients and randomly selected 492 individuals from five main regions of Afghanistan included to the study to investigate HBsAg, Anti-HBc, Anti-HBs, Anti-HCV and Anti-Delta positivity by elisa test and the genotypes, sub genotypes and subtypes by sequencing and phylogenetic analysis of HBV Pre S, HCV NS5B and HDAg regions. In addition, clinically important variants of HBV pol gene, HBsAg and HCV NS5B regions respectively were considered. The Anti-HBc and HBsAg prevalence were 30.28% and 6.3% respectively. Totally 27.64% of samples presented titers of Anti-HBs ≥ 10.0 mIU/mL while 59.95% was susceptible. Only 1.62% of persons were Anti-HCV positive. The Anti-HDV prevalence among HBsAg positive patient was 2.5%. The HBV genotype D and HDV-I are approximately 100% of the relevant infections, while the HCV genotype distribution is shown as 75.86% 1b, 20.69% 3a and 3.44% 3b. The observed mutant variant in HBsAg were Y100 (3/20), Q101 (1/20), G102 (3/20), T115 (9/20), P120 (1/20), T131 (1/20). Likewise, S213T (2/20), Q215P (1/20) and N248H 100% (20/20) mutations were detected in the HBV pol gene. The C316N mutation was also found in 72.7% of HCV 1b patients. However there is little genotypic variation in Afghan patients. The majority of the population, especially the younger generation, is sensitive and the risk of exposure is high.