Psikolojik danışman adaylarının başlangıç oturumlarında sağladıkları başarının danışman ve danışan sözel davranışları açısından incelenmesi
Investigation of psychological counselor candidates' success in the initial sessions in terms of counselor and client verbal behaviors
  1. Tez No: 545207
  2. Yazar: TÜRKAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışma araştırmaları, mikro süreç araştırmaları, başlangıç oturumları, danışman adayları, sözel davranışlar, Counseling research, micro process research, initial sessions, counselor candidates, verbal behaviors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, psikolojik danışman adaylarının Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması dersi kapsamında yürüttükleri danışma oturumlarının başlangıç evresinde elde ettikleri başarıyı, danışman ve danışan sözel davranışları açısından incelemektir. Danışman adaylarının oturumlardaki başarı düzeylerini belirlemek amacıyla Oturum Değerlendirme Ölçeği - Danışan Formu puanları ölçüt alınmıştır. Danışman adaylarının oturum değerlendirmeleri ise Oturum Değerlendirme Ölçeği - Psikolojik Danışman Formu aracılığıyla belirlenmiştir. Danışman adayları ve danışanların, oturumlar süresince ortaya koydukları sözel davranışlar ise Psikoterapideki Etkileşimi Kodlama Sistemi aracılığıyla kodlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, hem başarılı hem de başarısız gruplarda yer alan danışman adayları oturumlar süresince en fazla Keşfetme, Açıklama ve Empati davranışlarını ortaya koymuşlardır. Danışman adaylarının birinci ve ikinci oturumlardaki Empati ve Yeniden Formüle Etme davranışları, oturumlarda başarı sağlayan danışman adaylarının lehine; Yönerge - Sınıflandırma, Sınıflandırma ve Yorumlama davranışları ise görece daha başarısız olan danışman adaylarının lehine anlamlı düzeyde bir farklılık göstermiştir. Danışanlar ise oturumlar boyunca en sık Problem Betimleme davranışı sergilemişlerdir. Birinci oturumdaki Aydınlanma, Terapötik İlişki Üzerine Konuşma ve Diğer Kategori davranışları ile ikinci oturumdaki Engelleyici Davranış, Spesifik Problem, Anlama, Teslimiyet ve Diğer Kategori davranışları, görece başarısız gruplarda yer alan danışanların lehine anlamlı düzeyde farklılaşmıştır. Çalışmada, psikolojik danışman adaylarının ve danışanların oturumlara yönelik değerlendirme puanları arasındaki ilişki ve oturum değerlendirme puanlarının, süreçteki hangi danışman ve danışan davranışlarıyla ilişkili olduğu da incelenmiştir. Danışman adaylarının ve danışanların oturumlara yönelik değerlendirme puanları arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki gözlenmiştir. Danışanların her iki oturuma ilişkin değerlendirme puanları, psikolojik danışmanların Empati davranışı ile orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki gösterirken, Sınıflandırma davranışları ile orta düzeyde negatif yönlü bir ilişki göstermiştir. Birinci oturumda, psikolojik danışman adaylarının Empati davranışları ile kendilerinin oturum değerlendirme puanları orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki sergilemiştir. İkinci oturumda ise, danışanların Kısa Yanıt davranışları ile hem danışman adaylarının hem de danışanların oturum değerlendirme puanları arasında negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmış, gelecek araştırmalar ve uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine counselor candidates' success in the initial sessions in terms of counselor and client verbal behaviors. Micro level success of counselor candidates were identified using Session Evaluation Scale - Client Form in both sessions but, it was also observed how counselor candidates evaluated sessions. To this end, Session Evaluation Scale - Counselor Form was used. Findings indicated that counselor candidates in both successful and unsuccessful groups showed the most Exploration, Explanation and Empathy behaviors during the sessions. While Empathy and Reformulation behaviors of counselor candidates significantly differed in favor of the successful group, Classification and Interpretation behaviors significantly differed in favor of the unsuccessful group in both sessions. In the first session, it was seen that Clarification, Adressing the Therapeutic Relationship and Remainder Category behaviors of clients significantly differed in favor of the unsuccessful group. In the second session, Resistant Behaviors, Specific Problem, Insight, Resignation and Remainder Category behaviors of clients significantly differed in favor of the unsuccessful group. It was also examined relationship between session evaluation scores of both counselor candidates and clients in this study. In addition, it was investigated which counselor and client behaviors were related those session evaluation scores. According to findings, while there was a moderately positive relationship between Empathy behaviors of counselor candidates and session evaluation scores of clients, there was a moderately negative relationship between Classification behaviors of counselor candidates and clients' session evaluation scores for both sessions. In the first session, Empathy behaviors and session evaluation scores of counselor candidates showed a moderately positive relationship. In the second session, Short Answer behaviors of clients showed a moderately positive relationship with session evaluation scores of both clients and counselor candidates. The findings were discussed and recommendations for the future researches and applications were presented.