Effect of employee commitment on organizational performance at Afghanistan International Bank (AIB)
Afganistan Uluslararası Bankası'nda (AIB) çalışan bağlılığının organizasyonel performansa etkisi
  1. Tez No: 821703
  2. Yazar: ABDUL BASET AYOUBI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Afganistan Bankası (AIB), Çalışan bağlılığı, Organizasyon performansı, Verimlilik, karlılık, International bank of Afghanistan (AIB), Employee commitment, Organization performance, Productivity, profitability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, çalışan bağlılığının Afganistan uluslararası Bankasının performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek için yapılmıştır. Bu çalışma üç bağlılık kategorisini incelemiştir: duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık. Bu bağlılık türleri ile örgütsel performans arasındaki ilişkiler, çalışmanın hedeflerinin birincil odak noktasıydı. Bu araştırmanın amacı, çalışan bağlılığının Afganistan Uluslararası Bankası'nın (AIB) operasyonel etkinliği üzerindeki etkisini değerlendirmekti. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak şirket hiyerarşisinin farklı bölümlerinden ve düzeylerinden 250 (AIB) çalışanıyla anket yapıldı. Araştırma, bulguların güvenilirliğini garanti etmek için uygun örneklem büyüklüğünün, hedef popülasyonun, seçim metodolojisinin ve veri toplama araçlarının tanımlanmasına öncelik vermektedir. Veri analizi süreci, değişkenler arasında gözlenen korelasyonların altında yatan gizli faktörleri ortaya çıkarmak için faktör analizi, araştırılan değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek için korelasyon analizi ve değerlendirerek çalışmanın hedeflerine ulaşmak ve değişkenler arasındaki etkiler için regresyon analizi gibi çeşitli metodoloji türlerini kapsamaktadır. Sonuçlar Uluslararası Afganistan Bankası çalışanlarının performansı üzerinde sırasıyla 59.3, %63,9 ve %70,4'lük duygusal bağlılık, devamlılık ve normatif bağlılık etkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir bağlantı kurmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to assess the effect of employee commitment on the performance of the Afghanistan international Bank. This study examined three categories of commitment: affective commitment, continuation commitment, and normative commitment. The relationships between these types of commitment and organizational performance were the primary focus of the study's objectives. The purpose of this investigation was to assess the impact of employee commitment on Afghanistan International Bank's (AIB) operational effectiveness. A survey of 250 (AIB) workers from different departments and levels of the company's hierarchy was done using a quantitative research method. The research investigation will prioritize the identification of the appropriate sample size, target population, selection methodology, and data collection instruments to guarantee the credibility and dependability of the findings. The process of data analysis encompassed several types of methodologies, such as factor analysis to uncover the latent factors that underlie the observed correlations among variables, correlation analysis to ascertain the associations between the variables under investigation, and regression analysis to achieve the study's objectives by evaluating the effects between variables. Conclusions Draw a Statistically Significant Link among the Affective Commitment, Continuity, and Normative Commitment impact of 59.3%, 63.9%, and 70.4%, respectively on the performance of employees at the International Bank of Afghanistan.