Entegre lojistik destek sisteminin ömür devri yönetimine etkisi: Hava araçları yedek parça kullanımı üzerine bir uygulama
Effect of integrated logistics support on life cycle management; An application on using aircraft spare parts
- Tez No: 545243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULHİ ESKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre Lojistik Destek, Ömür Devri, Integrated Logistic Support, Life Cycle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ömür Devri sahip olunması amaçlanan bir yeteneğin ortaya atılması ile başlayan, kullanım dışı kalması ile sona eren bir süreç şeklinde tanımlanmıştır. Ömür Devri süresinin uzatılması için arayışlar devam etmektedir. Ömür devri süresinin uzatılması maliyetleri azaltacak ve verimi yükseltecektir. Ömür devri süresince ürünlerin ihtiyacı olacak lojistik desteğin; tanımının yapılıp, tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, temini, konuşlandırılması, işletilmesi, desteklenmesi, kullanımının sonlandırılması süreçlerini maliyet etkin şekilde planlayan ve planın gerçekleşmesini sağlayan teknik ve idari faaliyetlerin tümü Entegre Lojistik Destek (ELD) olarak tanımlanmaktadır. ELD'nin başarı ile uygulanması; ürünlerin kullanım süresini arttırmakta, destek ihtiyacını en aza indirmekte; bu sayede, uzun dönemde daha yüksek kazanımlara ulaşılarak finansal fayda elde edilmesini sağlamaktadır. Bu faydalarının anlaşılmasından dolayı işletmelerce sıkça uygulanmaya çalışılan bir sistem olmaktadır. ELD'yi başarı ile uygulayarak hava aracı, sistem, araç ve gereçlerin ömür devri uzatılmakta, maliyetler düşürülmektedir. Böylece işletmeler kazançlarını artırırken müşteriler gereksiz maliyetlerden kurtulmaktadır. Çalışmanın amacı; bir ürünün veya bir sistemin ömür devrini uzatarak minimum maliyetle maksimum kullanma imkanı sağlamada Entegre Lojistik Destek uygulamasının etkisini tespit etmektir. Çalışmanın önemi; Entegre Lojistik Destek, savunma sanayii projelerinin başarısı için çok önemli katkı sağlayacaktır. Ürün veya sistemin verimli kullanılmasına imkan vererek özellikle savunma sanayiinde yerli üretimi destekleyerek rekabet gücünü artıracaktır. Çalışmada saha çalışması yöntemi kullanılmıştır. Gerekli olan veriler hava araçlarından sorumlu kısımda çalışanlardan mülakat yapılarak elde edilmiştir. Entegre Lojistik Destek uygulamasının ömür devrine etkisi hava araçları üzerinde yapılan çalışmayla tespit edilmiştir. Entegre Lojistik Desteğinin olumlu etkisinin özellikle ömür devrini uzattığı, zamanından önce modifikasyonu engellediği, yedek parça ikmalinde yaşanan fiyat artışlarını engellediği, yedek parça bulunmasını kolaylaştırdığı, teknik dokümantasyon sağlanmasını kolaylaştırdığı, personel eğitiminin planlanıp yapılmasını sağladığı ve özel aletlerin sistem veya araç ile birlikte tedarik edilmesi konusundaki sıkıntıları giderdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lifecycle is identified as a process which starts with putting forward the idea of a capability and ends with the expiration of that capability. Researches are still being made for extending the lifecycle. Extension of the lifecycle will decrease costs and increase the efficienty. Integrated logistic support identified as all of the technical and administrative activities which cost effectivety plans and realises the process such as identifying, designing, improving, producing, developing, managing, supporting and ending of the logistic support which needed during the lifecycle of products. Successfull application of ILS, prolongs the lifecycle of products, decreases the support which needed, as a result, provides financial benefits by increasing gains in a run. Understanding those benefits, ILS aroses as a system which tried to be used by companies frequently. By appylying successfully ILS extends the lifecycle of aircraft, system and tools, thus, companies are rising their benefits and customers are avoiding expenses. To be able to measure the effect of the ILS, 10 experienced worker is interwiewed and results are evaluated. Apart from that ILS plans of companies are studied. After analysing outputs, it is detected that, ILS applications have positive effect on life cycle and diminishing the problems of logistic factors.The purpose of that study is to locate the effect of ILS on providing maximum durability with minumum expenses by extending the lifecycle of product of system.The importance of the study, ILS will provide significant contribution to the success of defence industry protects. By use of the product or system effectively it will support domestic production and increase competitive advantages. Fieldwork method is used for this study. Inputs are obtained by interviewing personnel who works at department which responsible of aircrafts. Effect of the ILS on the lifecycle is observed with the study which applied to aircrafts. Positive influence of ILS especially observed on, preventing early modifications, preventing the increase in prices of spare parts, facilitating the availability of spare parts which needed, simplifying the supply of technical documantation, providing the planning of personnel training, diminishing difficulties of procuring special tools together with the system/platform.