Turizm eğitimi ile spor bilimleri eğitimi lisans öğrencilerinin spor turizmine yönelik tutumlarının incelenmesi (Düzce Üniversitesi örneği)
Tourism education sports science education undergraduate students examination of attitudes towards sports tourism (Düzce University)
  1. Tez No: 545309
  2. Yazar: FATİH TURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Turizm, Education and Training, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Spor, Spor Turizmi, Düzce Üniversitesi, Öğrencilerin Tutumu, Tourism, Sports, Sports Tourism, Duzce University, The Attitude Of The Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Turizm ve spor kavramları geçmişten günümüze hiçbir zaman ayrı düşünülmemiştir. Geniş kitleleri ilgilendiren spor faaliyetleri veya kişilerin spor yapmak amacıyla bir yerden başka bir yere seyahat etmesi turizm olayı içinde kabul edilmektedir. Spor Turizmi, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünya ekonomilerine katkıda bulunan önemli bir turizm çeşididir. Ülkemiz bu alandan faydalanmak için yeterli doğal güzelliklere sahiptir. Yapılması gereken en önemli şey ise sahip olduğumuz genç ve dinamik insan gücümüzü doğru kullanarak spor turizminde gelişmiş bir konuma gelmektir. Bu bağlamda spor ve turizm bölümü öğrencilerinin, spor turizmine yönelik tutumlarının gerek sporculara sağladığı kişisel katkı gerekse ülkemize olan ekonomik katkılarına ilişkin bakış açılarının belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmüştür. Böylece bu çalışmada Düzce Üniversitesi'nde turizm eğitimi ve spor bilimleri eğitimi gören lisans öğrencilerinin spor turizmine yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği tercih edilmiştir. Kardaş ve Sadık (2018) tarafından geliştirilen 'Spor Turizmine Yönelik Tutum Ölçeği' gerekli izin alınarak kullanılmış ve öğrencilerin tutumları çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Spor Turizmine Yönelik Tutum Ölçeği; iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 7 adet demografik soru bulunmakta, ikinci bölümde ise 4 boyutta, 5'li likert ölçekli 14 adet kapalı uçlu ifade yer almaktadır. Organizasyon boyutu 2, kişisel katkı boyutu 5, iş olanağı boyutu 3 ve ekonomik katkı boyutu da 4 ifadeden oluşmaktadır. Tarama modeli niteliğinde yapılan bu araştırmanın çalışma grubunu turizm eğitimi ve spor bilimleri eğitimi lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma verileri SPSS 22 Paket Programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde; frekans, t testi ve one way anova testi gibi analizlerden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Turizm Eğitimi ve Spor Bilimleri Eğitimi öğrencilerinin demografik özellikleri ile spor turizmine yönelik tutum ölçeğinin boyutları arasında anlamlı faklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmada elde edilen bulgulardan; Turizm Eğitimi ve Spor Bilimleri Eğitimi lisans öğrencilerinin spor turizmine yönelik tutumlarının genel olarak olumlu olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sport and tourism concepts from the past to the present and are not meant to separate any time. Sports activities or persons of interest to a wide audience of sports in order to go from one place to another in the event of tourism. Sports tourism, our country's contribution to the world economy, including a major tourist destination. Our country is good enough to take advantage of the natural beauty of this area. The most important thing to be done is a young and dynamic people we have our strength using an advanced position in the right sport tourism. In this context, the Department of sports and tourism, sports tourism attitude towards personal contribution to athletes and the need of our country with regard to the determination of the point of view of economic contribution was felt to be important. Thus, in this study, tourism education and Sport Sciences at the University of Duzce trained undergraduate examination of attitudes towards sports tourism, butc. Quantitative research methods in the study of survey technique. Kay and his faithful (2018) attitude towards the Scale developed by ' Sports Tourism ' has been used by permission required and in terms of students ' attitudes are explored a variety of variables. The Scale Of Attitude Toward Sports Tourism; consists of two parts. The first chapter is written in seven demographic questions, in the second part 4 size, 5 likert scale 14 closed-ended statements. Organization size 2, personal contribution size 5, size 3 and size of economic ability to work admixture 4 consists of the expression. The nature of the work of this research group made the scan model tourism education and Sport Science of training the undergraduates. Research data have been analyzed with the SPSS Package Program 22. In analyzing the data obtained; frequency, t test and one way anova test analysis. As a result of Tourism Training analyses and demographic characteristics of students with Sports Science Education sports tourism between different attitudes towards scale dimensions holders. From the findings of the survey; Tourism Training and Sport Science Education undergraduate sports attitude towards tourism in General is positive.