Hinduizm'in Bhagavad gita merkezli temel doktrinleri
Hinduism's fundamental doctrines based on bhagavad gita
- Tez No: 545427
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bhagavad Gita, Cast System, Hinduism, Atman-Brahman, Karma, Avatara
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
KISAKOL, Mustafa, Hinduizm'in Bhagavad Gita Merkezli Temel Doktrinleri, (Yüksek Lisans Tezi), Çorum, 2019. Bu çalışma, geçmişte ve günümüzde hem siyasi hem kültürel ilişkilerimiz bulunan Hindistan'ın yaygın dini inancı konumundaki Hinduizm'e ait temel dini öğretileri ve bu öğretilere kaynaklık eden Mahabharata Destanı'nın Bhagavad Gita bölümünü araştırma konusu edinmektedir. Tez bu bağlamda Giriş, iki ana bölüm ve Sonuç olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle tezin konusu, amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. Ayrıca Giriş kısmında Hinduizm'in araştırma konusu yapılmasındaki özel durumlara değinilmiştir. Bu geleneğin temel doktrinlerini incelerken Mahabharata ve Bhagavad Gita'nın araştırmamızda merkeze alınmasındaki birincil nedenler açıklanmıştır. Bu çerçevede Mahabharata ve Bhagavad Gita'nın Hindu geleneğindeki öneminden bahsedilirken, öncelikle onun Hinduizm'e mensup kişiler ve meşhur Hindu düşünürler nezdindeki önemine değinilmiştir. Daha sonra da dünya çapında hem felsefi hem dini hem de edebi alanda isim yapmış kişilerin ilgili metin hakkındaki görüşlerinden örnekler sunulmuştur. Birinci bölümde, Mahabharata destanı tanıtılmış ve olay örgüsünün özeti verilmiştir. Akabinde Bhagavad Gita ve on sekiz bölümü hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca Hinduizm'in Bhagavad Gita'da tasvir edilen tanrı inancı ve bu tanrıya ulaşabilmenin yolları, yine Bhagavad Gita referans gösterilerek bu bölümde ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ise Hinduizm'e göre ruh inancı ve Bhagavad Gita'da bahsi geçen atman-brahman kavramları bireysel ve evrensel yönleriyle açıklanmıştır. Ayrıca avatara, samsara-tenasüh, karma, maya, riyazet ve kast sistemi gibi temel dini öğretiler ayrı başlıklarda inceleme konusu olarak ele alınmıştır. Bu bölümde öncelikle Gita referans alınmış olmakla birlikte, Hinduizm'in diğer dinsel metinlerinden ve bu dini gelenekle ilgili mevcut bilimsel çalışmalardan da yararlanılmıştır. Sonuç bölümünde ise, Bhagavad Gita'nın önemi, Hinduizm'de tanrı anlayışı ve ruh kavramı irdelenmiştir. Ayrıca Hindu inanç sisteminin temel dini öğretileri diyebileceğimiz atman-brahman ilişkisi, avatara, samsara-tenasüh, karma, maya, riyazet ve kast sistemi elde ettiğimiz veriler ışığında ele alınıp değerlendirilmiştir. Anahtar Kavramlar: Bhagavad Gita, Kast Sistemi, Hinduizm, Atman-Brahman Karma, Avatara
Özet (Çeviri)
KISAKOL, Mustafa, Hinduism's Fundamental Doctrines Based on Bhagavad Gita, (Master's Degree Thesis), Çorum, 2019. This study does research subject to Hinduism's basic religious teachings that is so common in Indian the source of these teachings, the Bhagavad Gita a chapter of epic Mahabharata of the country with which we have both cultural and political relations from past times till present. My thesis consists of four focal fractions as an introduction, two main sections and the conclusion. Within the introduction part first of all; the purposes, topics, extent, methods of thesis have been mentioned. In addition to that, the special cases regarding the reasons, why Hinduism was chosen as a subject of research, has been stated in the introduction part. While researching this religious tradition's basic doctrines, we focused and paid attention to the Mahabharata and the Bhagavad Gita which consist the key stones of this research. The reasons making the Mahabharata and the Bhagavad Gita center of my thesis have been stated within details. Also, while depicting the importance of the Mahabharata and the Bhagavad Gita in the Indian culture, the effects of them on members of this belief and famous Indian philosophers have been pointed out. Some samples from the authorities all over the world concerning this topic have been shared. In the first section, epic Mahabharata and Bhagavad Gita's introduction and plot summary of Mahabharata have been given. Following that information about Bhagavad Gita and eighteen parts of it have been presented. In addition under-standing of God and ways to be able to reach God have been provided referencing from Bhagavad Gita with the samples. In the second section eternal soul, atman-brahman, samsara, tapas, avatara, karma, maya and cast system as basic teachings have been explained and discussed in detail. In this section, taking Bhagavad Gita as a reference primarily, also religious texts and the current studies of Hinduism and the sources written on the religious system have been applied. In conclusion part, the importance of Bhagavad Gita, understanding of God and soul in Hinduism have been examined. Also the basic religious teachings of Hinduism such as; atman-brahman relation, avatara, samsara-tenasuh, karma, maya, tapas and cast system have been analyzed and evaluated.