Bir kutsal metin olarak Bhagavad-Gita ve Hint kültürüne etkileri
The Bhagavat Gita as a sacret text and its effects on Indian culture
- Tez No: 944098
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hinduizm, Bhagavat Gita, Mahabharata Destanı, Krişna, Vişnu, Şaddarşana, Avatara, Karma-Tenasüh, Mokşa, Kast, Hinduism, Bhagavad Gita, Mahabharata Epic, Krişna, Vishnu, Shaddarshana, Avatar, Karma-reincarnation, Moksha, Caste
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bir Kutsal Metin Olarak Bhagavad-Gita Ve Hint Kültürüne Etkileri FATMA ÇOBAN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı En eski medeniyetlerden biri olan Hint kültür ve medeniyetini şekillendiren etkenler arasında kutsal metinlerin yeri son derece önemlidir. Bu çalışmamızın konusu; Hint kültürünü etkileyen ve Hindu kutsal metinlerinden birisi olan Bhagavat Gita ve onun Hint Kültürüne etkilerinin incelenmesidir. Gita, dünyanın en uzun destanı olarak kabul edilen Mahabharata destanının Bhisma Parvan bölümünde geçer. Gita; kast sisteminin hala geçerli olduğu Hint kültüründe dört kast mensubunun, kadınların ve kast dışında kalan paryaların da okuyup kendisiyle amel edebilecekleri bir kutsal metin olduğu için Hint toplumunda ve kültüründe ayrıcalıklı ve etkili bir konuma sahiptir. 18 bölüm ve 700 beyitten oluşan Gita, Tanrı Vişnu'nun avatarı olarak kabul edilen Krişna ile Kşatriya sınıfına mensup olan Arcuna arasında geçen diyaloglardan oluşur. Büyük savaş öncesi Arcuna ahlâki bir ikileme düşer ve savaşmak istemez. Tanrı Krişna, Arcuna'ya dinî ve felsefi bazı öğretileri anlatarak onu savaşmaya ikna eder. Bu esnada dini ve felsefi öğretileri ona açıklayarak dini öğretilerin anlaşılmasını ve bazen yeniden yorumlanmasını sağlar. Gita, kendisinden önceki kutsal metinlerin öğretilerini büyük ölçüde kabul eder. Şaddarşana olarak ifade edilen felsefe ekollerinin temel kavramları arasında yer alan atman, brahman, ışvara, maya, prakriti, puruşa, guna gibi kavramları anlaşılır bir şekilde ele alır. Karma-tenasüh inancını açıklar ve darmanın öneminden bahseder. Mokşaya dair açıklamalarda bulunur. Kurtuluşa ulaşmak için temelde karma yoga, jnana yoga ve bhakti yogayı önermekle birlikte daha çok bhakti yogayı ön plana çıkarır. Krişna nezdinde avatara inancını ele alarak bu öğretiyi Hint kültürüne yerleştirir. Gita, tüm kastların kendisini okumasına izin vermekle birlikte herkesin mensubu olduğu kastın kurallarına uyması gerektiğini söyler ve bu noktada genel Hindu anlayışını muhafaza eder.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Bhagavat Gita as a Sacret Text and İts Effects on Indıan Culture Fatma ÇOBAN Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences Program It is seen that Indian culture and civilization have a history of formation and a process of examination, being one of the oldest civilizations. When it comes to the factors shaping Indian culture, sacred texts are very important. The subject of this study is the examination of the influences of Bhagavat Gita, one of the sacred texts influencing Indian culture, and its effects on Indian Culture. The Bhagavat Gita is categorized as a well-known epic in Hindu sacred literature. The Gita is mentioned in the Bhagavata Parvan section of the Mahabharata epic, which is accepted as the longest epic in the world. The Gita is a sacred text that is still valid in the caste system, allowing members of the four castes in Indian culture, women, and those outside the caste to read and apply its teachings, and it has a privileged and influential position in society and culture. The Gita, consisting of 18 chapters and 700 verses, consists of dialogues between Krishna, an avatar of Lord Vishnu, and Arjuna, a member of the Kshatriya class, before a great war. Krishna, the deity, persuades Arjuna, who does not want a dichotomy or war before the great war, to fight by explaining some religious and philosophical teachings. This also allows for the understanding of religious and philosophical teachings approved by religious and philosophical teachers and their new interpretations. Gita accepts itself as sacred texts in a large measure. It clearly deals with the basic concepts of Hindu philosophy, such as Brahman, Ishvara, maya, prakriti, purusha, guna, which are accepted as shad-darshana and vedic authority. It emphasizes the importance of karma, reincarnation, and dharma, which shape Indian culture. Starting from the Upanishads, there are more detailed explanations regarding the concept of salvation from samsara and moksha. To achieve salvation, it primarily emphasizes karma yoga, jnana yoga, and bhakti yoga, but also highlights more bhakti yoga. Krishna places the teaching by taking the avatar concept into account. Gita allows everyone to interpret its caste and continues to protect the Hindu understanding that everyone must comply with the caste rules.