Farklı ses uyarılarının sazan balıklarında (Cyprinus carpio L. 1758) büyüme performansına etkisi
Effects of different sound stimulations on growth performance of common carp (Cyprinus carpio L. 1758)
  1. Tez No: 545452
  2. Yazar: MACİT GENÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DOĞANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sazan balığı, ses, büyüme performansı, ses uyarımı, büyüme artırıcı, Common carp, growth performance, sound stimulation, growth promoter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışmasında, farklı ses uyarılarının balıklarda büyüme performansına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 96 litre hacimli cam akvaryumlara yerleştirilen 240 adet sazan balığı (Cyprinus carpio) ile 3 tekerrürlü 75 günlük bir deney kurulmuştur. Ses dosyaları (klasik müzik, rock müzik, tasavvuf müziği) bilgisayar ile kontrol edilen yönlendirilmiş hoparlör düzenekleri ile gruplara günde 3 kez birer saat süreyle toplam 3 saat uygulanmış ve balıklar günde iki kez ticari akvaryum balığı yemi ile doyuncaya kadar beslenmiştir. Canlı ağırlık artışında gruplar arası istatistiksel fark görülmemiştir (p>0.05). Oransal ağırlık artışı (OAA) ve spesifik büyüme oranı (SBO) bakımından grup değerleri istatistiki olarak önemli farklılık göstermiştir (p0.05). Deneme sonunda en yüksek yaşama oranı (YO) rock müzik dinletilen grupta hesaplanırken diğer iki deneme grubu bunu takip etmiş ve en düşük yaşama oranı değerini Kontrol grubu sergilemiştir. Elde edilen sonuçlar, farklı ses uygulamalarının sazan balıklarında ağırlık kazancı ve yaşama oranı üzerinde olumlu etkisi olduğuna işaret etmektedir. Yaşama oranlarındaki önemli farklılığın, deneme balıklarındaki stres oranlarının değişiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu çalışmada kullanılan sistem ve izlenen prosedür balıklar için fiziksel ya da kimyasal müdahale gerektirmeyen ve çevreci bir büyüme artırıcı olarak potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of different sound stimulation on growth performance were investigated in common carp (Cyprinus carpio). A total number of 240 fish placed in aquariums in triplicate groups for a 75 days experiment. The audio files were transmitted to the groups for 3 hours a day with the computer-controlled directed loudspeaker devices, and the fish were fed with ornamental fish feed twice a day. There was no statistically significant difference in live weight gain between groups (p>0.05). Statistically significant differences were observed in group values (p0.05). At the end of the experiment, the highest survival rate (SR) was calculated in the rock transmitted music group and the lowest survival rate was observed in the control group. The results obtained in this study indicated that sound stimulation has a positive effect on weight gain and survival rate in carp. Significant differences in survival rates are thought to be the result of changes in stress levels of experimental fish. The system and the procedure used in this study have the potential to be a non-invasive and environmental growth promoter for fish.