Türkiye'ye 2011 tarihinden sonra gelen Suriyelilerin durumu: Osmaniye örneği
The status of syrian refugees in Turkey after 2011: The case of Osmani̇ye
  1. Tez No: 545492
  2. Yazar: SEDAT SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Arap Baharı, Suriye, Göç, Anket, Middle East, Arab Spring, Syria, Migration, Survey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Ortadoğu coğrafyası, tarihi, dini, zengin kültürü ve ekonomik değerleriyle dünyada önemli bir yere sahiptir.Bölgede 2010 yılında başlayan Arap Baharı gösterileri; tüm bölgede siyasal, ekonomik ve sosyal gelişmelere neden olmuştur. Karışıklığın Suriye'ye sirayet etmesiyle halkın yaşam olanaklarının kalmaması ülkedeki insanların çoğunluğunun Türkiye ve diğer ülkelere göç etmesine neden olmuştur.Ülkelerini terk ederek Türkiye'ye gelen Suriyelilerin orta ve uzun dönemde etkilerinin giderilmesi gereken bazı sosyo-ekonomik sorunları ortaya çıkmıştır. Bu sorunları çözmek üzere politikaların geliştirilebilmesi için ayrıntılı bir araştırma bu tezin temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla, Türkiye'ye gelen Suriyelileri temsil kabiliyetine sahip Osmaniye ilinden 3000 Suriyelikatılımcı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin sosyo-ekonomik ve demografik durumlarını, yaşamları hakkındaki bilgilerini, siyasal görüşlerini, uyumlarını, gelecek planlarını,Türkiye ve Suriye hakkındakigörüşlerini kapsayan veriler değerlendirilerek analiz edilmiş ve politika önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Middle East is a significan geagraphy in the world with its history, religion, rich culture and economic values. The Arab Spring demonstrations in the region which started in 2010 caused political, economic and social developments in the whole region. The chaos spread to Syria endengared the people's life opportunities, therefore the majority of people in the country has led to emigrate to Turkey and other countries. Syrians who migrated to Turkey, have been experienced many socio-economic problems whose medium and long-term impacts need to be addressed. In order to solve these problems, detailed surevey research is the main aim of this thesis. For this purpose, a sample of 3000 Syrians participants from Osmaniye province who has the ability to represent Syrians in Turkey participated to the this reserach. The date covering the socio-economic and demographic situations, living conditions, political opinions, adaptation issues, future plans of Syrians under temporary protection and their views about Turkey and Syria were analyzed and policy recommendations have been suggested.