Düşük maliyetli havayolu işletmelerinde stratejik maliyet yönetimi
Strategic cost management in low cost airlines companies
- Tez No: 545529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEMKUT BADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Düşük Maliyetli Havayolu İşletmesi, Stratejik Maliyet, Hedef Maliyetleme, Low Cost for Airline Operation, Strategic Cost, Target Costing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Globalleşen dünyada yaşanan hızlı teknolojik değişim ve gelişimler, diğer üretim sektörlerini etkilediği gibi hizmet işletmelerinden biri olan havayolu sektörünü de etkilemiştir. Amacında insanların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak olan ve yeni bir iş olgusuyla piyasaya giren düşük maliyetli havayolu işletmeleri sektöre ivme kazandırmaktadır. Bu tür havayolu işletmeleri faaliyetlerini yerine getirirken rekabet unsurlarını göz önüne alarak bir takım stratejiler uygulamaktadır. Düşük maliyetli havayolu işletmeleri rekabet ortamına ayak uydurabilmek ve faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla çağdaş yönetim yaklaşımlarını uygulamaya başlamıştır. Bu yenilikçi yöntemlerden birisi de hedef maliyetleme yöntemidir. Tezde, düşük maliyetli havayolu işletmeleri ana hatlarıyla tanıtılmış olup stratejik maliyet yönetimine değinilerek Türkiye'de çalışmalarını aktif bir biçimde sürdüren bir hizmet işletmesi olan Düşük Maliyetli Havayolu İşletmesi tabiri ile anılan resmi bir kuruluşta stratejik maliyet yönetimi yaklaşımlarından biri olan hedef maliyetleme yöntemi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid technological changes and developments experienced in the globalizing world have affected the other manufacturing sectors as well as the airline industry which is one of the service enterprises. In order to meet the needs and expectations of people and to enter the market with a new business enterprises, low-cost airline companies accelerate the sector. This type of airline companies are implementing a number of strategies taking into account the competitive factors while performing their activities. Low cost airlines have started to implement modern management approaches in order to keep up with the competitive environment and to continue their activities. One of these innovative methods is the target costing method. In this thesis, low cost airline companies has been introduced outlined a services business continued reference to strategic cost management studies in Turkey actively Low Cost Airline of the term with one of its strategic cost management approaches in an aforementioned official institutions, target costing methods were investigated.