Ankara Dikmen Vadisi Parkı, Göksu Parkı ve Can Yücel Parkı örneklerinde parkların erişebilirlik açısından irdelenmesi
Investigation of parking accessibility in Ankara Dikmen Valley Park, Goksu Park and Can Yucel samples
- Tez No: 545575
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara'daki Kent Parkları, Engellilik, Engelsiz Parklar, Kamusal Alan, Kent Parklar, Public Parks in Ankara, Disability, Accessible Parks, Public Space, Urban Parks
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan raporlara göre dünya nüfusunun %10 u Türkiye nüfusunun %12sini engellilerin oluşturduğu görülmektedir. Engelliler yaşamın her alanında sorunlarla karşılaşmaktadır. En önemli sorunlardan biri ise dış mekânlarda engellileri kısıtlayıcı uygulamalardır. Engellilere yönelik olarak, onlarında toplumun yararlandığı tüm olanaklardan bağımsızca yararlanması için düzenlemeler yapılırken, engelli kişilerin gereksinimleri göz önünde bulundurulması gerekir. Böylece kentsel mekânlarda sosyal eşitlik uygulaması sağlanır (Atıcı,2007). Ülkemizde her geçen gün konuya ilişkin bilincin artmasının bir yansıması olarak gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar da artmaktadır. Bunlar sonucunda da bazı yasa ve yönetmelikler ortaya konulmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Ülkemizdeki yasa ve yönetmelikler çerçevesinde parklarda engellilere yönelik uygulamaların durumunu irdelemektir. Çalışma Ankara'da farklı özelliklerde seçilen 3 tane parkın; fiziki mekâna ulaşma, mekânı kullanma ve mekândan ayrılma konularında, erişebilirlik ve donatı elemanları açısından sınırlılıkları, yerinde yapılan gözlemler ile sonuçları irdelenmiştir. Elde edilen veriler ışığında parklarda engellilerin rahat hareket edebilmelerine yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the United Nations and World Health Organization Report, 10% of the World population and 12% of the Turkey's population are disabled people. The disabled people are facing problems in every aspects of life. One of the crucial problem of disabled people is that resricting outdoor applications. While making regulations to get disabled people independently benefit from all facilities which society take advantage of, the needs of disabled people should be taken into consideration. Thereby, the social equality in the urban areas would be equally provided. Every passing day, scientific studies increase in Turkey as the reflection of increasing awareness of the aforesaid subject. (Atıcı 2007) As a result, some laws and regulations are introduced. Purpose of the study; considering the framework of the laws and regulations in our country, examine the conditions of applications for disabled people in parks. In this study, the restrictions of physical space accessibility, usage of the space and quitting the space have been considered with regards to accessibility and accessory equipments of three different parks by on site exemination and observation then suggestions have been developped that disabled people easily move around these parks.