The effects of game-based teaching on attitude and academic achievement in high school mathematics
Lise matematik derslerinde oyunla öğrenmenin tutuma ve akademik başarıya etkisi
- Tez No: 545682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: oyunla öğrenme, matematik, tutum, akademik başarı, game-based learning, mathematics, attitude, academic achievement
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Eğitim felsefesinde ve öğretme yaklaşımlarında yaşanan gelişmelerle değişen ve gelişen dünyada matematik öğretiminin nasıl gerçekleşeceği ve yeni yaklaşımların matematik öğretimine nasıl uyarlanacağı sorularına ilkokul ve ortaokulda az sayıda da olsa yenilikçi ve eğlenceli etkinliklerle cevap verilmektedir. Ancak öğrenci lise eğitimine başladığında bunlar geride kalmakta ve yerini lise eğitiminin ciddiyetine bırakmaktadır. Öğretim programının genel çerçeveyi vermesi, uygulamayı öğretmen inisiyatifine bırakması sebebiyle pek çok ders geleneksel eğitim metotlarıyla işlenmektedir. Düz anlatım, soru cevap gibi ders anlatım teknikleri öğrencileri derste sıkmakta, pasif konumda bırakmakta ve derse karşı olumsuz tutum sergilemelerine sebep olmaktadır. Bu çalışmada, oyunla matematik öğretiminin lise öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumlarındaki ve akademik başarılarındaki etkisi incelenmiştir. Araştırmada örneklem ve kontrollü, ön test son test deneysel deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Sultanbeyli'deki bir lisenin tutum ve akademik başarı yönünden birbirine denk iki 9. sınıfı oluşturmaktadır. Sınıflardan biri deney grubu olarak seçilmiş ve 10 hafta boyunca ilk iki ünite olan Mantık ve Kümeler öğretmen tarafından geliştirilmiş oyunlarla zenginleştirilerek işlenmiştir. Sınıflardan ikincisi ise kontrol grubu olarak seçilmiş ve dersler öğretmen merkezli, geleneksel öğretim yöntemleriyle anlatılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan ön test ve son testlerin SPSS 10 programıyla analiz edilmesi sonucu, deney gurubu lehine anlamlı farklılıklar çıkmıştır. Oyun ile öğretimin matematik dersine yönelik tutum ve akademik başarıyı arttırdığı sonucuna varılmıştır. Lise seviyesinde hem uygulamada hem akademik araştırmalarda çok az yer verilen oyun temelli öğrenmenin önemine dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a constantly changing world affected by the improvements in philosophy of education and in teaching approaches, the questions of how to teach Mathematics and how to implement these new approaches have been provided with an answer with innovative and fun activities in primary and secondary schools. However, once a student starts high school, all these activities are over and the seriousness starts. Traditional teaching methods results in bored, passive students with a negative attitude. This study examines the effects of game-based teaching on attitude and academic achievement of high school students in mathematics classes. In this research a controlled, pretest and posttest experimental design have been used. The sample of the research consists of two classes of 9th grade students in Sultanbeyli in Istanbul who had equal levels of attitude towards mathematics and academic achievement. One of the classes was selected as the experimental group, and two first two units;“Logic”and“Sets”were studied with the games created by the teacher herself for 10 weeks. The second class was selected as the control group and the units were studied with traditional teaching method. The pre and posttest scores have been analyzed by SPSS 10 program and the results have depicted a significant difference in favor of the experimental group. The results revealed that game-based teaching increases the attitude and academic achievement level of the students in mathematics. This research aims at drawing attention to game-based learning which is scarcely included in academic research and high school education.