TİKA' nın Türk-Osmanlı kültürünü ihya ve yaşatma faaliyetleri: Balkanlar örneği
Activitiy of TIKA on revival and survival of Turko-Ottoman culture: The Balkans case
- Tez No: 545683
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: YEE, YTB, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Kamu Diplomasisi, Balkanlar, Türk-Osmanlı Kültürü, YEE, YTB, Ministry of Culture and Tourism, Ministry of Foreign Affairs, Balkans, Turkic-Ottoman Culture, Public Diplomacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Türkiye'nin uluslararası arenada gün geçtikçe daha bilinir olması ve faal olduğu alanını genişletip güçlenmesinde etkin rol oynayan sivil toplum kuruluşlarından YEE, YTB ve TİKA'nın yanında Türkiye Cumhuriyeti'nin, Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının payı çok büyüktür. Mezkûr bakanlıklar ve kurumların faaliyetleri sonucunda ecdat yadigârı topraklardan olan ve birçok Müslüman Türk'ün yaşadığı coğrafyalardan biri olan Balkanlar coğrafi olarak da hemen yanı başımızda olması dolasıyla da bizler için önemlidir. Söz konusu önemin farkına varılmasında geç kalınsa da mevzu bahis olan kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla ülkemiz bu topraklarda faaliyetlerini sürdürerek geçmişten gelen ilişkilerimizi canlı tutup yeni ilişkiler geliştirmektedir. Bu doğrultuda TİKA'nın Balkanlarda gerçekleştirmiş olduğu eğitimden spora, kültür sanat etkinliklerinden altyapı ve ekonomik kalkınmaya, sağlıktan mimariye değin birçok alanda yapmış olduğu faaliyetler neticesinde hem kültürel ilişkilerin tanıtılıp gelişmesine hem de dünya siyasetinde ülkemize birçok müttefik kazanılmasına yardımcı olmaktadır. Bu denli önemli ve neticelerini uzun vadede de görebileceğimiz yatırımların devlet eliyle yapılması son birkaç yılda yaşanan cemaat ve dernek olaylarından da anlaşılacağı üzere elzem bir durum olmuştur. Zira bu faaliyetlerin en sağlıklı yönetiminin devlet mekanizmalarıyla gerçekleştirileceği gerçeğini diğer devletlerden de öğreniyoruz. Zira öteden beri İspanyolların Cervantes Enstitüleri, Almanların Goethe Enstitüleri, Çin'in Konfüçyüs Enstitüleri, İngilizlerin British Council'ları ve faaliyetlerini devlet eliyle gerçekleştirmektedir. Bizde bu denli önemli işler yapan ve halkımız tarafından pek az bilinen bu tür kurumları daha bilinilir kılma çabası güderek, gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerden ne denli mutlu olduğumuzu ve artarak sürdürülmesi inancını taşıdığımızı çalışmamızda ifade etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
YEE, YTB, TIKA along with the international affairs and culture and tourism ministries have played significant roles in Turkey increasing both it's presence in the international scene, and in increasing Turkeys sphere of influence. As a result of the activities of the ministries and institutions, the Balkans, which is home to many Muslim Turks, is important for us as it is extremely geographically close to our country. Although it is too late to be aware of it's importance, our country continues its activities in these lands with the help of institutions and organizations that develop new relations by keeping our past relations alive and re-enlivening older relations. On this political agenda, TIKA helps promote and develop cultural relevance and win many allies in world politics as a result of the activities carried out by them in many fields such as; education, sports, culture and art activities, infrastructure and economic development, health, architecture. The fact that the investments which we can see in the long term and are so prioritized by the hands of the state has been an essential situation as it is understood by the community and association events in the last few years. Because we learn from the other states that the most lively management of these activities will be carried out by state mechanisms. For many years, the Goethe Institutes of the Germans, the Cervantes Institutes of the Spaniards, British Councils of the British and the Confucius Institutes of China have carried out their activities in accordance with and with the help of the state. In our study, we tried to express our belief that we are happy about the vitally important activities these smaller, lesser known institutions carried out and that we wish to increase public awareness and recognition of these ministries and institutions by our people, as they are irrefutably important in the work that they accomplish.