Mersin Halkevi ve İçel dergisinin halk bilimi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of Mersin Halkevi and the journal of İçel in folk science
  1. Tez No: 545693
  2. Yazar: MUSTAFA CEMAL ABBAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Community houses, Mersin Halkevi, the journal of İçel, folk of İçel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Çalışmanın konusu Mersin Halkevi ve Mersin Halkevi yayın organı olan İçel dergisinin halkbilimi açısından değerlendirilmesidir. Halkevlerinin kurulma fikri ülkedeki sosyal, siyasi ve kültürel durumun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Halkevlerinin oluşumunda, kuruluş amacı Türk kültürünü yüceltme ve Türklük şuurunu geliştirme olan Türk Ocakları önemli bir yere sahiptir. Halkevleri, halkın yeni rejim hakkında bilgilenmesini sağlamak amacıyla 1932'de Atatürk'ün emri ile kurulmuştur. Sosyal ve kültürel alanda Türk milletine ve kurulduğu yöredeki halka sayısız hizmette bulunmuştur. Halkevleri bir yandan toplumu kültürel yönden geliştirmeyi amaçlarken, diğer yandan Atatürk dönemi yeniliklerini halka ulaştırmada önemli bir rol üstlenmiştir. Ülkemizde birçok ilde halkevi kurulmuştur. Bunlardan biri de 24 Şubat 1933'te kurulan Mersin Halkevi'dir. Mersin Halkevi de Türkiye genelindeki diğer halkevleri gibi toplumun sosyal ve kültürel alanda gelişimine yardımcı olmuş ve bu faaliyetleri yürütürken en önemli yayın organı olan İçel dergisinden yararlanmıştır. Bu bağlamda, İçel'in sosyal ve kültürel alandaki çalışmalarının önemli bir bölümünü oluşturan folklor ürünleri incelenmiş ve bu ürünlerin kültürümüze katkısını verilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeleri: Halkevleri, Mersin Halkevi, İçel dergisi, İçel folkloru
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to evaluate the folklore of Mersin Halkevi and İçel Magazine, which is the publication of Mersin Halkevi. The idea of founding of community centers has emerged as a result of the social, political and cultural situation in the country. Turkish Quarries have an important place in the formation of Community houses, whose foundation purpose is to promote Turkish culture and Turkish consciousness. Community houses were established with the order of Atatürk in 1932 to ensure that the public was informed about the new regime. In the social and cultural sphere, the Turkish nation and the people in the region where it was established have provided numerous services. On the one hand, Community houses aims to develop the cultural aspect of the society and on the other hand, it has played an important role in delivering Atatürk's innovations to the public. Community house has been established in many cities in our country. One of them is the Mersin Halkevi which was founded on 24 February 1933. Mersin Halkevi, as the othe community houses in Turkey, helped in the development of society's social and cultural areas and in carrying out these activities, it has benefited from the most important publication of the journal İçel. In this context, the researcher examined the folklore products which has formed an important part of the work of İçel in the social and cultural field and tried to contribute these products to our culture.