Constraints and opportunities of the institutional order during the nineteenth-century concert of Europe
19.yüzyıl Avrupa düzeni boyunca kurumsal düzenin kısıtlamaları ve fırsatları
- Tez No: 545705
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: System, order, institution, polarity, capacity, ability, strategy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Uluslararası ilişkilerdeki sistemsel varyasyonlar konusundaki tartışmalara katılmaktansa, tezimde, düzen ve sürdürülebilirlik konusunda konuya ilgisi olan akademik çevreleri, sistemsel düzenin kurumsal yapılanmaların kabiliyetiyle ilişkilendirilmesi gerektiği üzerine yoğunlaştırmaya çalıştım. Dolayısıyla, araştırma sorum; On dokuzuncu yüzyıl boyunca kıta Avrupası'nda oluşan sistemsel denge ve düzen, devlet odaklı olası keyfi güç kullanımının etkin kurumsal stratejiler dahilinde kontrol edilmesi ile ilişkilendirilebilir mi? Araştırma konuma paralel olarak da hipotezim; Savaş sonrası ortaya çıkan sistemsel güç dağılımını, bağımsız devletlerin uzlaşmayla bir araya gelmesi ve olası keyfi güç kullanımını engelleyici strateji oluşturdukları kurumsallaşma desteklemiştir. Kurumsal düzen devletlerin kapasitelerine ve kabiliyetine paralel olarak karakteristik özellik gösterir. Realistler bu tür etkin ve kısıtlayıcı stratejilerin anarşi-odaklı uluslararası sistemde devletler için bağlayıcı olamayacağını savunur. Halbuki, Viyana sistemiyle büyük güçler kısmen de olsa aralarında konsorsiyum oluşturarak, uzun vade menfaatleri, için kurumsal bağlayıcılığa razı olmuşlardır
Özet (Çeviri)
Rather than participating in ongoing discussions about making discriminations in between the variations of polarity in international relations with regards to order and stability, ı tried to draw attentions of scholars, who have been interested in sustainable political order in international system, on a point that stability of polarity in international relations considerably hinges upon the ability of international political arrangements. My research question is to seek an answer for whether structural stability in the international system is to be associated with the efficiency of the institutional strategic restraints on the returns to the arbitrary wield of power during the nineteenth century in the Continental Europe. Polarity (distribution of power) after war had been reinforced through a variety of the status quoist institutional restraining strategies developed in cooperation by sovereign states to limit the returns to arbitrary wield of power through the Concert of Europe of 1815. The character of institutional order building has changed in accordance with the change in capacity and ability of states. Realists do not recognize the restraining strategy with the thought that states' main concern is to survive in a given distrubution of power and, in an anarchic system, sovereign equals do not constrain themselves by any such higher authority as institution. However, sovereign states, in the Vienna system, attempted to develop consensual and benign institutional binding strategy for their long-term interests by reorganizing the given distribution of benefits after war.