Yeni güvenlik anlayışı çerçevesinde ABD iç güvenlik yapılanmasında kurumsal dönüşüm ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Transformation of U.S. homeland security structure within the frame of new security conception and applicability in Turkey
  1. Tez No: 545787
  2. Yazar: UĞUR ŞENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAY AKDEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Güvenlik, İçişleri Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, Yeni Güvenlik Anlayışı, Homeland Security, Department of Homeland Security, Ministery of Interior, New Securıty Conception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Devletin var oluş nedenlerinden birisi ve belki de en önemlisi egemenlik sahası ile üzerinde yaşayan insanların güvenliklerini temin etmek ve bunun bir parçası olarak kamu düzenini sağlamaktır. Uzunca bir süre güvenlik çalışmalarının temel nüvesi olarak kabul gören geleneksel güvenlik anlayışında, güvenliğe ilişkin tehditler, devletin topraklarına ve bağımsızlığına kasteden askeri tehditler olarak algılanmış, askeri karaktere sahip olmayan tehditler ise göz ardı edilmiştir. Bu anlayış doğal olarak iç güvenlik alanını da etkilemiştir. Günümüzde, geleneksel güvenlik anlayışı çerçevesinde oluşturulan iç güvenlik yapılanmalarının sorgulanmaya başladığı görülmektedir. Türkiye'nin sahip olduğu iç güvenlik yapılanmasının da, başta bütünleşik bir iç güvenlik teşkilatına sahip olunamaması durumu olmak üzere birçok yönüyle eleştirildiği bilinmektedir. ABD'de büyük oranda İç güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen iç güvenlik faaliyetleri, Türkiye'de farklı birçok kurumu içine alan geniş bir yelpazede sürdürülmektedir. Mevcut bu durumun ise kurumlar arası koordinasyonu zayıflattığı ve yeni güvenlik anlayışı ile uyumlu olmadığı sıkça dile getirilmektedir. Bu çalışmada ABD ve Türkiye'nin iç güvenlik yapılanmaları, yeni güvenlik anlayışı çerçevesinde analiz edilmiş, ABD örneğinin ülkemiz için uygulanabilir bir model olup olmadığı sorusu yanıtlanmış ve Türkiye için alternatif olabilecek bir iç güvenlik yapılanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the reasons for the existances of a state and perhaps most important one, is to ensure the saftey and security of the people living under the sovereignty area and as a part of it to ensure the public order. The traditional security concept, which has been regarded for a very long time as the essential core of the security studies, threats was defined in the scope of military thereats and non-military threats were ignored. This understanding influenced the field of homeland security as well. Nowadays, it is observed that homeland security structures formed within the framework of the traditional security concept are being questioned. Regarding the structuring of the homeland security, Turkey has been criticized for many aspects, starting from not having an integrated internal security agency. Where in the US, most of the homeland security activities are carried out under the responsibility of the DHS, in Turkey these are carried out in many diffrent area from a wide range of institutions. It is often stated that this situation weakens the coordination between the institutions and that it is not compatible with the new security concept. In this study, it was analized the US and Turkey's homeland securty strucures in the context of the new security concept, in which it was looked to answer to the question whether the US example is a viable model for our country or not, and in the end of this study it was presented an alternative homeland security structure that could be applied in Turkey.