Farklı üst yapı materyalleri ile hazırlanan implant üstü sabit köprü protezlerinin implant, abutment, vida ve kemik üzerindeki stres dağılımının sonlu elemanlar analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of implant, abutment, screw and bonestress distribution by using finite element method inimplant retained fixed bridge prosthesis prepared withdifferent superstructure materials.
  1. Tez No: 545977
  2. Yazar: MUSTAFA KARAKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL BEYDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: PEEK, monolitik zirkonya, zirkonya, sonlu elemanlar analizi, dental implant, PEEK, monolithic zirconia, zirconia, finite element analysis, dental implant
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Farklı üst yapı malzemeleri kullanarak implant ve implant çevresi dokularda oluşan stresleri sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda mandibula 2.premolar ve 2.molar bölgesine sırasıyla 3,3 mm ve 4,8 mm çapında titanyum implantlar yerleştirilmiştir. Sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile çalışma yapmak için kemik modellemesi yapılmıştır. Titanyum abutmentlar üzerine metal alt yapılı porselen, monolitik zirkonya, zirkonya altyapılı porselen ve PEEK materyalinden 4 farklı 3 üyeli köprü protezleri oluşturulmuştur. Okluzal yüzeye uygulanan dik ve oblik kuvvetler ile analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Oluşturulan 4 grupta da oblik kuvvetler dik kuvvetlerden daha yıkıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Uygulanan kuvvetlerin etkisine bağlı olarak; kemikte oluşan stresler 4 grupta da sıkışma kuvvetleri etkisi altında ve implant, abutment ve vidada boyun bölgesinde, kronlarda ise konnektör ve kole bölgesinde bulunmuştur. Sonuç: Uygulanan kuvvetler ile streslerin genel olarak en az monolitik zirkonyada oluştuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study is to evaluate the stresses of the implant and implant surrounding tissues by using different superstructure materials by using the finite element method. Material and methods: In our study, titanium implants with a diameter of 3.3 mm and 4.8 mm were placed in the 2nd premolar and 2nd molar region of manadibula, respectively. Bone modeling was performed in order to analyse stress distribution by finite element method. 4 different 3-member bridge prostheses were designed by using porcelain fused metal, monolithic zirconia, porcelain fused zirconia and PEEK substructures on the titanium abutments. Analyzes were performed by vertical and oblique forces applied to the occlusal surface. Results: Oblique forces were found more destructive than vertical forces in all study grups. Stresses depending on the effect of the forces in the bone were affected by compression forces in 4 groups. Stresses in implant, abutment and screw were found around neck area. Stresses in crown were found around connector and margin areas. Conclusion: It is concluded that the stresses that occur as a result of the applied forces occur at least in zirconia generally.