Maternal obezitenin gebelerin benlik saygısı ve kendilik algısı üzerine etkisi
The effect of maternal obesity on self-esteem and self-perception of pregnant women
- Tez No: 546029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Maternal obezite, Benlik saygısı, Kendilik algısı, Maternal obesity, Self-esteem, Self-perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, maternal obezitenin gebelerin benlik saygısı ve kendilik algısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma, Nisan-Temmuz 2018 tarihleri arasında, İzmir ilindeki bir üniversite hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden, Türkçe konuşup anlaşan, gebeliğinde risk olmayan, psikiyatrik problemi olmayan ve BKİ'si 30 kg/m² üzerinde olan 106 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, tanıtıcı veri formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Gebelerin Kendilerini Algılama Ölçeği (GKAÖ) ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde sayı ve yüzdelik hesaplamaları ile, t testi, Kruskal Wallis testi, Man Whitney U testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin %40,6'sı 28-32 yaş grubunda, %67,9'unun BKİ'si 30-34,9 arasında ve %94,3'ü egzersiz ve spor yapmamaktadır. Gebelerin %43,4'ünün gebeliğinin 7-9'ncu ayında olduğu, %71,7'sinin ilk gebeliği olduğu ve %74,5'inin gebeliğinin planlı olduğu saptanmıştır. Gebelerin RBSÖ puan ortalaması 26,15±2,08 ve GKAÖ puan ortalaması 32,87±2,7 olarak bulunmuştur. Gebelerin yaş grubu, egzersiz/spor yapma durumu, BKİ değerlendirmesi, gebelik ayı, gebelik sayısı, gebeliğin planlı olma durumu ve önceki gebelik öyküsü ile GKAÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). RBSÖ ile“gebeliğe ait annelik algısı”alt boyutu arasında negatif yönde zayıf düzeyde; gebeliğe ait annelik algısı“ alt boyutu ile GKAÖ arasında pozitif yönde orta düzeyde; ”gebeliğe ait beden algısı" boyutu ile GKAÖ arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki belirlenmiştir. RBSÖ ile GKAÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Çalışma sonucunda, obez gebelerin bireysel ve gebeliğe ait özelliklerin benlik saygısı ve kendini algılama düzeylerini etkilediği; ancak benlik saygısı ile kendini algılama düzeyinin birbirinden etkilenmediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of maternal obesity on the self-esteem and self-esteem of pregnant women. The study was carried out between April and July 2018 with 106 pregnant women who were admitted to the gynecology and obstetrics outpatient clinic of a university hospital in Izmir. It was performed. The data were obtained by means of the introductory data form, Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and Pregnant Self-Perception Scale (PSPS). In the analysis of the data, number and percentage calculations, t-test, kruskal wallis test, man whitney u test and pearson correlation test were used. 40.6% of the pregnant women participating in the study were in the 28-32 age group, 67.9% of the BMI were between 30-34.9 and 94.3% did not exercise or exercise. It was found that 43.4% of pregnants were in 7-9th month of pregnancy and 71.7% of them were first pregnancies and 74.5% of them were pregnant. The mean RSES score of the pregnant women was 26.15 ± 2.08; The mean score was found to be 32.87 ± 2.7. A statistically significant difference was found between the age group of the pregnant women, exercise / sporting status, BMI evaluation, pregnancy month, number of pregnancies, planned pregnancy status and previous pregnancy history and the mean score of PSPS score (p 0.05). The negative correlation between RSES and; perception of maternal perception of pregnancy was negative; maternal perception of pregnancy sub-dimension with positive medium-to-medium ratio; There was a high positive correlation between body perception and pregnancy perception. There was no statistically significant relationship between RSES and PSPS (p> 0.05). At the end of the study, it was determined that the individual and pregnancy characteristics of obese pregnant women affected self-esteem and self-perception levels; however, self-esteem and self-perception were not affected.