Enflasyon hedeflemesi döneminde Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki
The relation between unemployment and economic growth during the period of inflation targeting in Turkey
  1. Tez No: 546180
  2. Yazar: YELİZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYMUR AĞAZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon hedeflemesi, Okun Kanunu, ARDL, Inflation targent, Okun's Law, ARDL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Türkiye ekonomisinde enflasyon hedeflemesi rejiminin uygulanması işsizlik oranı ile büyüme oranı ve işsizlik oranı ile çıktı açığı arasındaki dinamik ilişkinin doğasında bir farklılığa neden olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye'nin enflasyon hedeflemesi uyguladığı 2002:Q1-2018:Q2 dönemine ait veriler kullanılarak işsizlik oranı ile ekonomik büyüme ve işsizlik oranı ve çıktı açığı arasındaki ilişki Okun Kanunu çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada öncelikle değişkenlerin durağanlıklarını Genişletilmiş Dickey & Fuller (1981, ADF) ve Phillips & Perron (1988, PP) birim kök testleri ile test edilmiştir. Sonrasında ise söz konusu ilişkinin test edilmesi için ARDL sınır testi modeli kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları Türkiye ekonomisinde enflasyon hedeflemesinin işsizlik oranı ve çıktı açığı üzerinde uzun dönemli zayıf bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It's thought that the implementation of the inflation targeting regime of Turkey's economy cause a difference between the dynamic relationship and unemployment rate and the unemployment rate and the output gap. In this study, the reletionship between unemployment rate and economic growth and unemployment rate and output gap was examined by using the data from the 2002:Q2-2018:Q2 period in which Turkey applied inflation targeting. In the study, the stasis of variables was first tested using expanted Dickey&Fuller (1981, ADF) and Phillips&Perron (1988, PP) unit root tests. After that the ARDL limit test model was used to test the relationship. The findings of the study concluded that inflation targeting in the Turkey economy had a weak long-term impact on the unemployment rate and the output gap.