Şehir markası kavramı; Malatya örneği üzerine bir inceleme
City brand concept; An investigation on Malatya sample
  1. Tez No: 546304
  2. Yazar: MEHMET TOPAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL BANU DAYANÇ KIYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Şehir, Marka Şehir, Malatya'nın Markalaşma Çalışmaları, Brand, City, Brand City, Malatya Branding Studies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Marka, pazarlamacının kullanabileceği en güçlü pazarlama silahıdır. Markalaşma, benzersizliği yaratmanın yollarından biridir. Markalama, ürün avantajları sağlama ve ürün üzerinde genel olarak üstün bir etki yapma sürecidir. Marka yöneticileri, bir ürünü markalamakta ve tüketicilerin istediği şekilde konumlandırmaktadır. Şehir markası, bir şehrin sahip olduğu, birleşik, doğal ve sosyal özelliklerle bütünleşen ve diğer şehirlerde bir araya gelmeyi destekleyen bir gelişim-imaj projesidir. Şehir marka çalışması, şehir için sağlam bir imaj yaratmaya yardımcı olan şehir pazarlama sürecinin önemli bir parçasıdır. Çalışmamızın amacı; markalaşma sürecinde Malatya şehrinin avantaj ve dezavantajlarını gözönüne sermektir. Bu çalışmada Malatya şehir yönetiminde söz sahibi olan yöneticiler ve STK'ların bilgi ve görüşlerine göre SWOT analizi yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmada farklı kurumlardan 20 katılımcıya ulaşılmış, toplam 15 açık uçlu soru sorulmuş değerlendirme yapılması istenmiştir. Sonuç olarak; Malatya`nın Marka Şehir olma yolunda birçok problemi vardır. Bu problemleri çözerek, cazibe merkezleri oluşturulmalı, uzun dönemli yatırımcılar şehre çekilmeli, şehirde yaşayan vatandaşlara aidiyet duygusunu yaşatılmalı, kültür, sanat ve sportif faaliyetleri yaygınlaştırmalıdır. Sağlık Turizmi, Doğa Turizmi, Müze Kompleksi kurulmal1ı, Kayısı ve alternatif ürünlerle ilgili üretici destekli çeşitli sektörler oluşturulmalıdır. Marka şehir olmak için daha çok kollektif bir çaba ve hedef saptanması gerekmektedir. Halkın markalaşma konusunda bilgilendirilmediği, bu çalışmaların sadece Valilik ve Belediye tarafında yürütüldüğü, bu alana STK'ların dâhil edilmediği ve belirli bir plan doğrultusunda çalışılmadığı görülmüştür. Kentin imajını sağlayacak eğitimli insan gücü, kentin markalaşma sürecine inanması, kentin üretime önem vermesi ve özellikle el sanatları alanında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sanayiye dönük çalışmalarının desteklenmesi gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The brand is the most powerful marketing weapon which can be used by the marketers. Branding is one of the ways to create uniqueness. Branding is the process of providing product advantages and a generally superior impact on the product. Brand managers brand a product and position it as desired by consumers. The city brand is a development-image project that integrates with the unified, natural and social features of a city and supports the meeting in other cities. City brand work is an important part of the city marketing process that helps create a solid image for the city. The aim of our study is to reveal the advantages and disadvantages of the city of Malatya in the process of branding. In this study, according to the information and opinions of the non govermental organization the managers who have a say in the city management of Malatya, SWOT analysis was performed. 20 participants participated in the study. A total of 15 open-ended questions were asked and requested an assessment. As a result; Malatya has many problems on the way to become a Brand City. By solving these problems, attracting the attraction centers, attracting long-term investors to the city, to live a sense of belonging to the citizens living in the city, and to promote the arts and sports activities. Health tourism, nature tourism, establishment of a museum complex, apricot and alternative products related to the producer-supported various sectors should be created. More colletive effort and spoting the target are needed to become a brand city. It was observed that the public was not informed about the branding, it was carried out by the Governorate and the Municipality, the NGO was not included in this field and it was not studied in accordance with a specific plan. Trained manpower to provide the image of the city, that the city believes in the process of branding, that the city gives importance to the production and especially handicrafts, that small and medium-sized enterprises should be encouraged to the industry-oriented studies.