Postfeminist elements in the works of Louise Erdrich and Toni Morrison
Louise Erdrich ve Toni Morrison eserlerinde postfeminist unsurler
- Tez No: 546639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ EDİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postfeminism, feminism, femininity, masculinity, popular culture, maternity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yirminci yüzyılın sonlarında kültürel, akademik ve politik bağlamda ortaya çıkan post-feminizmin belirli bir tanımı yoktur. Aslında, birçok eleştirmen ve akademisyen bu terimin çeşitli tanları için farklı iddialarda bulunmuş ve farklı anlamlar tahsis etmişlerdir. Bu anlamda, popüler kültürün ve edebiyatın eleştirel çalışmaları, edebiyatın post-feminist kadın ideolojilerini oluşturmasında nasıl rol oynadığını anlayabilmemiz için çok önemlidir. Postfeminizmin nihai bir tanımı olmadığı için, post-feminist bağlamları edebiyatta analiz etmek ve post-feminist kurgunun özelliklerini ve tipolojisini tanımlamak bu bakımdan büyük önem taşır. Yüzlerce kitabın yazıldığı ve çalışmaların yapıldığı feminizmden farklı olarak, mevcut çalışma için kaynak bulmak oldukça zor. Edebiyat alanında, post-feminist edebiyat üzerine yapılan calışmaların büyük çoğunluğu post-feminist edebiyatını 'yavru edebiyat' veya 'piliç edebiyatı' olarak tanımlanan ' chick lit' olarak tanımladığını fark ediyoruz. Bu çalışmanın önemi, akademik düzeyde kabul edilen yazarların eserlerini inceleyerek eserlerindeki post-feminist yaklaşımları araştırmak ve tanımlamak olacaktır. Bu çalışma için seçtiğim yazarlar - Louise Erdrich ve Toni Morrison - edebiyat alanında ve akademik düzeyde oldukça tanınan ve takdir edilen yazarlardandır. Amerikan edebiyatının en seçkin yazarları olarak bilinen bu yazarların eserlerinde post-feminist unsurları bulmak ve postfeminizmin bu yazarların eserlerinde nasıl temsil edildiğini araştırmak tezin esas gayesidir. Bu yazarlar, okuyucuya tarihi batılı olmayan gözlerle bakmalarına izin veren ve hakim tarihin çok ötesinde alternatif tarih tasvir ettikleri için meslektaşlarının birçoğundan farklıdır. Aynı zamanda, feminist ideolojiye birçok açıdan meydan okuyan bahsigeçen yazarların eserleri postfeminizmin üç ana temasına göre; post-feminist kadınlık, post-feminist erkeklik ve post-feminist annelik temsilini araştırılıcak
Özet (Çeviri)
Postfeminism as a term has emerged in a cultural, academic, and political context in the late twentieth century. Notwithstanding, many critics and scholars have claimed and appropriated the term for a variety of definitions, indeed, the term has no one single definition. The critical study of popular and culture and literature is necessary in order to understand how popular literary works to establish post-feminist ideologies of womanhood. Since there is no ultimate definition of postfeminism it is important to analyze post-feminist contexts in literature and try to define the characteristics and typology of post-feminist fiction. Unlike feminism which hundreds of books were written and studies are done, it is a bit hard to find recourses for the current study. In the literary context some studies have been done in post-feminist fiction, however, we can notice that these studies are mostly defined post-feminist literature as chick lit – nonserious, popular culture - literature. The significance of this study is that, in this thesis, I will try to analyze the works of authors accepted in academic level. The authors I chose are highly recognized and glorified in the literary and academic level. The post-feminist elements in the works of two prominent writers of America – Louise Erdrich and Toni Morrison - and explore whether and how postfeminism represented in their works. These writers differ from many of their counterparts as they depict alternative history far away from dominant perceived history allowing the reader to see the history through nonwestern eyes. They also challenge feminist ideology in a number of ways. I will analyze the works according to three themes – post-feminist representation of femininity, post-feminist representation of masculinity, and post-feminist representation of maternity.