Feminism, women's movement (s) and woment's organizations in Turkey
Türkiye'de feminizm, kadın hareket (ler) i ve kadın örgütleri
  1. Tez No: 93940
  2. Yazar: ÇİĞDEM ESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SAKTANBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Örgütleri, Feminist Hareket, Kadın Örgütleri. iv, Civil Society, Civil Society Organizations, The Feminist Movement, Women's Organizations. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz TÜRKİYE'DE FEMİNİZM, KADIN HAREKET(LER)İ VE KADIN ÖRGÜTLERİ Esin, Çiğdem Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Saktanber Mayıs 2000, 1 13 sayfa Bu çalışma, 1980 sonrası dönemde, kadın hareketinin ve kadın örgütlerinin Türk sivil toplumu içindeki yerini ve etkilerini incelemektedir. Bu bağlamda, öncelikle sivil toplum tanımlamaları yapılmış ve dünyada son otuz yılda sivil toplumun yemden gündeme gelmesine neden olan siyasi ve ekonomik gelişmeler açıklanmıştır. Türkiye'de 1980'lerden itibaren ivme kazanan sivil toplum tartışmaları ve sivil topluma yönelik ilginin artmasına neden olan tarihsel bağlam tartışıldıktan sonra, kadın hareket(ler)inm, temel olarak feminist hareketin ve kadın örgütlerinin politikaları ve etkinlikleri Türkiye'de sivil toplumun gelişimine katkıları çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEMINISM, WOMEN'S MOVEMENTS) AND WOMEN'S ORGANIZATIONS IN TURKEY Esin, Çiğdem M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe Saktanber May 2000, 113 pages This study analyses the place and influences of the women's movement, and women's organizations in the Turkish civil society in the post-1980 period. In this context, first, conceptualizations of civil society are reviewed, and political and economic developments that gave way to the revival of discussions over civil society in the world, in the last three decades are explained. After the discussions over civil society and the historical context mat created an interest on civil society in Turkey after 1980 are reviewed, the politics and activities of women's movement(s), mainly the feminist movement, and women's organizations are analyzed in relation to their contributions to the development of the civil society in Turkey.