Analysis of roller hemming process for a vehicle tailgate
Bir araç arka kapısının makaralı kenar katlama işleminin analizi
- Tez No: 546761
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER, PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kenar katlama, otomotivde sıkça kullanılan bir sac metal birleştirme işlemidir. Makaralı kenar katlama işlemi ise katlama işlemini endüstriyel robot kullanarak tamamlayan bir yöntemdir. Böylece, robot kullanımı ile esnek üretim sağlanmaktadır. Makaralı kenar katlama işlemi ile iyileştirilmiş ürün kalitesi de elde edilebilmektedir. Ancak yeni bir yöntem olan makaralı katlama işleminde tecrübe birikimi olmadığı için sanayi uygulamalarında deneme yanılma yöntemi kullanılmaktadır.Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak örnek parça olan Fiat Fiorino arka kapısının makaralı kenar katlama işlemi incelenmiştir. Çalışmada amaç olarak çevrim süresinin düşürülmesi ve istenmeyen dalgalanma oluşumlarının azaltılması ele alınmıştır. Fiat Fiorino arka kapısının mevcut makaralı kenar katlama işlemi iki ön katlama ve bir son katlama olmak üzere üç aşamada tamamlanmaktadır. Çevrim süresinin düşürülmesi için iki aşamalı makaralı kenar katlama işlemi simüle edilmiş ve değişken parametreler olarak makara geometrisi ve bükme açıları seçilmiştir. Simülasyonlar sonucunda gerilim ve gerinim değerleri incelenerek iki aşamalı makaralı kenar katlama işleminin uygulanabilir olduğu görülmüştür. İstenmeyen dalgalanma oluşumu ise simülasyonlarda geniş çaplı makara kullanılarak azaltılmıştır. Buna göre, TOFAŞ otomotiv fabrikasında yapılan uygulamalar sonucu ile analiz sonuçları doğrulanmıştır. Sonuç olarak, Fiat Fiorino arka kapısının makaralı kenar katlama işleminde çevrim süresi yaklaşık %33 oranında düşürülmüş ve istenmeyen dalgalanma oluşumunda ise azalma elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hemming is a sheet metal joining process which is widely used for vehicle closures. As the latest hemming process type, roller hemming uses industrial robots therefore, the main advantage of the process is achieved as flexibility. Furthermore, improved product quality is attained by using the roller hemming process. Trial and error method is the primary approach in the industry due to lack of the know-how in the roller hemming process.In this study, the roller hemming process of Fiat Fiorino Tailgate has been investigated by using the finite element method. The point of interest is selected as the cycle time reduction and reducing the undesired wrinkling formation in the process. In the current roller hemming process of Fiat Fiorino Tailgate, three stages including two pre-hemming and one final hemming stages are applied. For the cycle time reduction, simulations have been performed with two stages. Effects of roller geometry and bending angle pairs are investigated so that, hemming process with two stages is seen applicable by considering the stress and the strain values. The undesired wrinkling formation is reduced by using the roller with larger diameter in the simulations. Then, verifications of the simulations are done by applying the real implementations of the roller hemming process in TOFAŞ automotive company, Bursa, Turkey. As a result of the study, the cycle time reduction is obtained as approximately 33% and the undesired wrinkling formation is reduced in the roller hemming process of Fiat Fiorino Tailgate in TOFAŞ.
Benzer Tezler
- Feasibility study of the robot-roller hemming process
Robot-roller kenar kıvırma sürecinin fizibilite çalışması
SHADI SAFA
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Makine MühendisliğiBursa Uludağ ÜniversitesiKonstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA CEMAL ÇAKIR
- Otomobil gövde imalatında kullanılan robotik sistemlerin ve imalata etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of manufacturing and robotic systems used in automobile body production
GÜLCAN SAMAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Makine Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZDOĞAN KARAÇALI
- Robotik sac katlama kuvvet değerlerinin yapay sinir ağları yöntemi ile tahmini
Prediction of force values application using artificial neural networks for robotic roller hemming
RAMAZAN KAVALCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Mekatronik MühendisliğiKocaeli ÜniversitesiMekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZAFER BİNGÜL
- Yürüyen merdivenlerde kullanılan lamelli zincirlerin çeşitli yöntemlerle gerilme analizi
The stess analysis of roller chains which are used in escalators by means of various methods
DEMET ERDOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GERDEMELİ
- Çimento döner fırını destek galesinde sonlu elemanlar yöntemi ile gerilme analizi ve gerilme yığılmalarının azaltılması
Cement rotary kiln stresses analysis and decreasing of stress stacking by using finite elements method
ULAŞ ERSİN KÜLEKCİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Makine MühendisliğiDokuz Eylül ÜniversitesiMekanik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ZOR