Aydın inciri, Ege sultani üzümü ve Giresun fındığı ihracat performansının değerlendirilmesi: İhracatın faktör dekompozisyonu ve pazar kayma hesapları
Aydin's figs, Ege's Sultanas grapes and Giresun's nuts analysis of export performance: Decomposition of export faktor and estimate of market shift
- Tez No: 546768
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aydın inciri, Ege sultani üzümü, Giresun fındığı, Pazar-kayma, Dekompozisyon Analizi, Rekabet Gücü, Aydın Figs, Egean Sultani Grape, Giresun Hazelnut, Shift-share, Decomposition Analysis, Competitive Power
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde dünya ticaretinde giriş engelleri hızla kalkarken, ülkelerin yaptıkları ihracat da giderek daha rekabetçi bir ortamda gerçekleşmektedir. İhracata konu olan ürünün kendi özellikleri ayırt edici bir faktör olarak belirlenirken, ülkelerin ihracatları sadece kendi koşullarına değil, dış dünya koşullarına da bağlı duruma gelmiştir. Bu da ülkelerin rekabetçi konumda olmalarını, bir başka ifade ile daha fazla rekabet gücüne sahip olarak faaliyet göstermelerini gerektirmektedir. Bu çalışmada coğrafi işaret tescilli Aydın inciri, Ege Sultani üzümü ve Giresun fındığı dış pazarlarında 1989-2018 yılları arasında Türkiye'nin ihracat değişimi üzerinde etkili olan faktörler incelenmiştir.“Pazar-kayma”yöntemiyle gerçekleştirilen bu incelemede global etki, ikame etkisi, coğrafi etki ve performans etkisi olmak üzere 4 faktörün ihracat değişimindeki rolü araştırılmış; etkiler ürün ve ülke bazında ortak ve ayrışan özellikleri ile mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Exports are actualized in a more competitive environment as the barriers in front of market access in world markets are removed. While export products' uniqueness arise as an important feature, exports are not only dependent on country's own conditions but also became highly dependent on other conditions in the world markets. This fact motivates countries to be more competitive, in other words to gain competitive power, in external markets. In this study, factors that affect the changes in Turkey's exports of three geographical indications which are Aydın figs, Egean Sultani grape and Giresun hazelnuts are investigated. By using the shift-share analysis the impacts of four factors namely; global, substitution, geography and performance effects are analyzed. Product and country based impact are investigated and compared with respect to common and different characteristics.