Televizyon reklamlarında cinsellik kullanımı ve toplumsal sorumluluk
The use of severity in television advertisements and social responsibility
- Tez No: 546776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Sosyoloji, Advertising, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, televizyon reklamları, toplumsal sorumluluk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal yapı içinde yaşayan bireyin kişisel olarak algıladığı cinsellik mesajının toplumsal alana taşıması ve bunun sosyal probleme dönüşmesi sürecidir. Durumun probleme dönüşme sürecinde sadece bireylerin psiko-sosyal-ekonomik varlıklarını değerlendirmeye alınmamış ayrıca bireylerin varlıklarıyla bir araya gelen toplumun yapısı da değerlendirilmiştir. Bu sürecin işlevinde bireylerin bulundukları psiko-sosyal-ekonomik düzeyi belirleyerek onların toplumsallaşmaları için geliştirilecek politikalara katkıda bulunmak da hedeflenmiştir. Bu bağlamda genel tarama modelinde anket uygulaması yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre, ortalama puanlar incelendiğinde“Cinsel öğeler nedeni ile birçok TV reklamını ailemle izlemekten tedirgin oluyorum”,“TV reklamlarında cinsellik kullanılması toplum yapısını olumsuz yönde etkilemektedir”ve“TV reklamlarında cinselliğin kullanılması beni rahatsız etmektedir”ifadesine kadınlarda katılımın daha fazla olduğu belirlenmiştir.“TV reklamlarının birçoğunda cinsellik vurgulanmaktadır.”ifadesine lisansüstü mezunu olanlarda katılım en fazla iken okul mezunu olmayanlarda en azdır. Ortalama puanlar incelendiğinde“TV reklamlarının birçoğunda kadın bedeni ve dişilik öne çıkarılmaktadır.”ifadesine lisansüstü mezunu olanlarda katılım en fazla iken okul mezunu olmayanlarda en azdır. Ortalama puanlar incelendiğinde“Cinsel öğeler nedeni ile birçok TV reklamını ailemle izlemekten tedirgin oluyorum.”ifadesine muhafazakâr olanlarda katılım en fazla iken milliyetçi olanlarda en azdır.“TV reklamlarının birçoğunda cinsellik vurgulanmaktadır.”ifadesine haftada birkaç gün TV izleyenlerde katılım en fazla iken her gün izleyenlerde en azdır.“Cinsel öğeler nedeni ile birçok TV reklamını ailemle izlemekten tedirgin oluyorum.”ifadesine günlük üç saat ve daha fazla TV izleyenlerde katılım en fazla iken bir saatten az izleyenlerde en azdır.“TV reklamlarının birçoğunda kadın bedeni ve dişilik öner çıkarılmaktadır.”ifadesine TV reklamlarını özellikle izleyenlerde katılım en fazla iken denk gelirse izleyenlerde en azdır.“Cinsel öğeler nedeni ile birçok TV reklamını ailemle izlemekten tedirgin oluyorum.”ifadesine TV reklamlarını asla izlemeyenlerde katılım en fazla iken özellikle izleyenlerde en azdır. Ön lisans-Üniversite mezunu olanlarda toplumsal sorumluluk algısı en fazla iken okul mezunu olmayanlarda en düşüktür. Ortalama puanlar incelendiğinde kasabada geçirenlerde toplumsal sorumluluk algısı en fazla iken köyde geçirenlerde en düşüktür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this research is carrying of sexuality message people who live in social stucture as an individual into social structure and the process of turning into a social problem. In the process of turning the situation it is not only take into consideration the individual problems of psycho-social-economic assets but also get an assessment of the presence of individuals who came together the structure of a society. By setting psycho-social-economic status of individuals in their function of this process it is aimed at contributing to policies to be developed for their socialization. These terms questionnaire application has been applied in general search model.Analysis of datas has been done with SPSS 22 programme and has been studied with % 95 trust level. According to datas has been got , when we examine the average points , it has been realised that women's contributions are more than others to expression like“ I'm discontented while I am watching adds which includes lots of sexuality on tv with my family ,Using sexuality in tv adds effects in a bad side society, usage of sexuality in tv adda makes me disturped”. The expression of“ In lots of tv adds sexuality is emphasized”effects more people who graduated from bachelor's degree and others who not graduated from primary school are effected least. When average points are investigated contribution to the expression of“ Women's bodies and femininity are stressed in lots of tv adds.”are most among people who graduated from bachelor's degree and least among people who not graduated from primary school. The contribution of expression of“ I'm discontented while I am watching adds which includes lots of sexuality on tv with my family. ”are most among conservatives people but least among nationalists.The contribution of“ In lots of tv adds emphasized sexuality”are most among people who watch tv a few days a week but least among people who watch tv everyday. The contribution of“ I'm discontented while I am watching adds which includes lots of sexuality on tv with my family. ”are most among people who watch tv 3 hours a day and more , but least among people who watch tv less than an hour a day. The contributionnof“ Women's bodies and femininity are stressed in lots of tv adds.”of people who watch especially tv adds are most but people who watch randomly are at least. The contribution of“ I'm discontented while I am watching adds which includes lots of sexuality on tv with my family. ”of people who watch adds never are most but of people who watch especially are least . The perception of responsibility of at people who graduated from pre- licence and licence is most but people who not graduated from primary school. When we look at average points the perception of responsibility of at people who are in town are most but people who are in village are least. Key word, :Sexuality, television advertisement, social responsibilty