Zygmunt Bauman sosyolojisinde din
Zygmunt Bauman and religion
- Tez No: 546783
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Modernizm, Sekülerleşme, Postmodernizm, Köktencilik, Religion, Modernism, Secularization, Postmodernism, Fundamentalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Zygmunt Bauman'ın dine dair görüşlerini açıklamayı hedeflemektedir. Bauman'ın geleneksel, modern ve postmodern toplumlarda dinin değişen rolüne ve önemine dair görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede Bauman'a göre geleneksel toplumda din, hem bireysel bakımdan hem de toplumsal bakımdan güçlü bir kurumdur. Oysa geleneksel toplumdan modern topluma geçişte dinin hem bireysel hem toplumsal açıdan zayıfladığı görülmektedir. Modernitenin dini zayıflatmasına karşın postmodern koşullar dine yeniden yaşam olanağı sunmuştur. Postmodern koşulların dine yaşam imkânı sunmasına köktenci hareketler örnek olarak verilir. Bu bağlamda araştırmamızda dinin ne olduğu, modernite ve din münasebeti, sekülerleşme, postmodern koşullar ve din ilişkisi ile köktenci hareketlerin ne olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the views of Zygmunt Bauman about religion. In this study, Bauman's views on the changing role and importance of religion in traditional, modern and postmodern societies have tried to been determined. In this context, according to Bauman, in traditional society religion is both an individual and socially powerful institution. However, in the transition from traditional to modern society, religion seems to be weakening both individually and socially. Despite the weakening of the religion due to modernity, postmodern conditions offered the possibility of living again to religion. Fundamental movements are given as an example for postmodern conditions offering life to religion. In this context, we tried to explain what religion is, the relation between modernity and religion, secularization, postmodern conditions and religion and fundamentalist movements.