Cumhuriyet Döneminde Türk siyasal hayatındaki gelişmeler ve aynı dönemlerdeki makroekonomik göstergelerin incelenmesi
The developments in Turkish political life in the Republican Period and the analysis of macroeconomic indicators for the period
- Tez No: 546911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR SAMİ OĞUZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, İstikrar, İstikrarsızlık, Siyaset, Politika, Hükümet, Kur, Enflasyon, İşsizlik, İktidar, Economy, Stability, Instability, Politics, Policy, Government, Exchange Rate, Inflation, Unemployment, Power
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ekonomi biliminde yaşanan gelişmeler, politik iktisadın doğuşu ve daha birçok bilimsel gelişmenin de etkisiyle, siyasal kararların genel ekonomi üzerinde oluşturduğu etkilerinin tartışmaya açılmasına neden olmuştur. Siyasal istikrarın ya da istikrarsızlığın, ülkelerin refah seviyelerinin artmasında ya da azalmasında ne kadar belirleyici olduğu hususu, daima tartışma konusu olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Az gelişmiş ülkelerin ekonomik geri kalmışlığının ya da yaşadıkları ekonomik istikrarsızlıkların gerçek sorumlusunun siyasal istikrarsızlık olup olmadığı da, hem siyaset biliminin hem de iktisat biliminin tartışma konusudur. Siyasal iktidarların alacakları kararlar, ülkelerin ekonomilerinde olumlu ya da olumsuz etkileri bulunan önemli bir etkendir. Zira yüksek ya da hiper enflasyon, develüasyon, yüksek faiz ve vergi adaletsizliği gibi siyasal iktidarların kararları neticesinde ortaya çıkan sorunlar, ülkelerin ekonomik gelişimlerini kısıtlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görev alan farklı siyasal iktidarların dönemlerinde uygulanan siyasal ekonomi politikalarının ve ekonomi üzerindeki etkilerinin, toplumsal refahın artması ya da azalması noktasında iktisadi olarak ortaya koyulmasıdır. Farklı siyasal iktidarların görevde olduğu dönemlerin incelenmesi suretiyle, siyasal istikrar/istikrarsızlık durumunun Türkiye ekonomisi üzerinde meydana getirdiği etkilerin, dönemsel siyasal gelişmelerin ve verilerin incelenerek analiz edilmesi suretiyle açıklanması amaçlanmıştır. Çalışmada, iktisadi kaynak yazınının incelenmesi, haber ve veri toplama yöntemi kullanılmış, geçmiş siyasal iktidarların ve mevcut iktidarın, kamu yatırımları, uzun dönemli planlamalar, para politikaları, vergi politikaları, kur rejimi, faiz kararları ve diğer ekonomik enstrümanlar ile ekonomiye doğrudan ya da dolaylı müdahaleleri incelenmiştir. Bunların yanında, iktidarda bulunanların uygulamaları dışında, dışsal müdahaleler ve konjonktürel olaylar da detaylı bir şekilde incelenmiş, iktisadi kaynaklar, dönemsel teknik veriler ve haber kaynaklarının incelenmesi suretiyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments in economics with the contribution of the emergence of politic economics and many other scientific developments have led to discuss the effects of the political mechanism on the general economy. The fact that political stability or instability is decisive in the increasing or decreasing levels of welfare of countries is always controversial and continues to be discussed. Whether the political instability is responsible for the economic backwardness of less developed countries or the economic instability which these countries have is subject of debate in both political science and economics. Decisions taken by political authorities are an important factor that has positive or negative effects on the economies of countries. The problems that stem from the decisions of political powers such as high or hyperinflation, devaluation, high interest and tax injustice restrict the economic development of countries. The purpose of this study is to present economically the political economic policies that are implemented in periods of different political powers who serve in history of the Republic of Turkey and the impacts of these policies on the economy in explaining the increase or decrease in the social welfare . Also, another purpose of this paper is to demonstrate the impact of political stability / instability on the Turkish economy by analyzing the periodical political developments and datas by examining the periods of different political powers that govern the Republic of Turkey. In this study, news and data collection method was used and direct and indirect interventions of the past political powers and current power to the economy by means of public investments, long-term planning, monetary policies, tax policies, exchange rate regime, interest decisions and other economic instruments are investigated. In addition to the policies of current political power, external interventions and conjunctural events are also examined in details and these are interpreted by examining economic resources, periodical technical data and news sources.