Diyabetik acil nedeniyle başvuran hastaların özellikleri
The features of patients hospitalized due to diabetic emergency
  1. Tez No: 547029
  2. Yazar: FEYZİ KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER PEKKOLAY, PROF. DR. ALPASLAN KEMAL TUZCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik aciller, diyabetik ketoasidoz, non-ketotik hiperosmolar hiperglisemik durum, hipoglisemi, Diabetic emergencies, diabetic ketoacidosis, non-ketotic hyperosmolar hyperglycemic state, hypoglycemia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada diyabetik aciller nedeniyle hastanemize başvurmuş yetişkin hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar verileri, başvuru sıklıkları, diyabetik acil duruma neden olan presipitan faktörleri, takiplerinde gelişen komplikasyonları ve düzelme süreleri gibi özellikleri retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 ve Mayıs 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servis veya endokrinoloji polikliniğine başvurup diyabetik ketoasidoz (DKA), hiperosmolar hiperglisemik durum (HHD) veya hipoglisemi tanısı alan 18 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışma, 69'u (% 41.8) erkek ve 96'sı (% 58.2) kadın olmak üzere toplam 165 olgu ile yapıldı. Hastaların yaş ortalaması 43.8 ± 20.4 (18-88) idi. Bu hastaların % 77'sinde (n=127) DKA, % 17'sinde (n=28) HHD ve % 6'sında (n=10) hipoglisemi saptandı. Hastaların % 55.2'si (n=91) tip 1 DM, % 44.8'i (n=74) tip 2 DM idi. Diyabetik acil duruma yol açan presipitan faktörlere bakıldığında ilk iki sırada % 32.7 (n=54) ile doz atlama ve %32.1 (n=53) ile enfeksiyon yer almaktaydı. Yeni tanı DM ise hastaların % 10.9'unu (n=18) oluşturmaktaydı. DKA için bakılan düzelme süresi ortalama 12.9 ± 9.2 saat olarak bulundu. Tedavi sonrası en sık gelişen komplikasyon % 38.7 (n=60) ile hipokalemi idi; ancak hastaların büyük çoğunluğunda (% 54.8) herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Çalışmamızda, toplam mortalite % 1.8 iken, HHD hastalarında % 11.1 oranında idi. DKA ve hipoglisemi hastalarında ise mortalite saptanmadı. Sonuç: DM' li hastalarda DKA, diğer diyabetik acillere oranla daha fazla görülmektedir. Hastaların yaklaşık % 11' inde önceden bilinen bir diyabet tanısı bulunmamaktadır. Doz atlama ve enfeksiyon, diyabetik acil duruma yol açan en önemli presipitan faktörlerdir. Mortalite oranı, erken tanı ve doğru tedaviyle oldukça düşüktür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to retrospectively evaluate the demographic data, clinical features, laboratory data, frequency of referral, precipitating causes of diabetic emergencies, complications in follow-up and resolution times of adult patients who applied to our hospital due to diabetic emergencies. Materials and Methods: The study included patients aged 18 years who were referred to Dicle University Medical Faculty Hospital emergency department or endocrinology policlinic between January 2010 and May 2018 with diabetic ketoacidosis (DKA), hyperosmolar hyperglycemic state (HHS) or hypoglycemia. Results: The study was carried out with 165 patients, 69 (41.8%) male and 96 (58.2%) female. The mean age of the patients was 43.8 ± 20.4 (18-88). Of these patients, 77% (n = 127) had DKA, 17% (n = 28) had HHS and 6% (n = 10) had hypoglycemia. Of the patients 55.2% (n = 91) were type 1 DM, 44.8% (n = 74) were type 2 DM. When the precipitating causes of diabetic emergencies were examined, 32.7% (n = 54) poor adherence to treatment and 32.1% (n = 53) infection of the patients were involved. The new diagnosis was DM in 10.9% of the patients (n = 18). Resolution time in diabetic ketoacidosis was found to be 12.9 ± 9.2 hours. The most common complication after treatment was hypokalemia with 38.7% (n = 60), but no complication was observed in the majority of patients (54.8%). In our study, total mortality was 1.8% and 11.1% in HHS patients. No mortality was found in DKA and hypoglycemia patients. Conclusion: Diabetic ketoacidosis is more common in DM patients than in other diabetic emergencies. Approximately 11% of patients do not have a known diagnosis of diabetes. Poor adherence to treatment and infection are the most important precipitating causes to diabetic emergency. The mortality rate is very low with early diagnosis and correct treatment.