2010 sonrası Türk sinemasında komedi türü: Onur Ünlü sineması örneği
Comedy gengre in Turkish cinema after 2010's: Example of Onur Ünlü
- Tez No: 547092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Türk Sinemasında Komedi Türü, Komedi Türü, Onur Ünlü, Onur Ünlü Sineması, Turkish Cinema, Turkish Cinema Comedy Genre, Comedy Type, Onur Unlu, Onur Unlu's Cinema
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türk sinemasında komedi türü, 1900'lü yıllardan günümüze dek sinemada en çok ilgi gören türlerin başında gelmektedir. Nasreddin Hoca, Hacivat ile Karagöz, Ortaoyunları ve Meddahlardan ilham alan Türk sinemasında komedi türü, varlığını evirilerek gelişerek ve özünden de ilham alarak sürdürmeye devam etmektedir. Türk sinemasında komedi türü, her dönemde varlık göstermiş olsa da özellikle 2010 yılı sonrasında yükselişe geçmiştir. Bu dönemde tür ve karakter bağlamında farklı yapımlar ortaya çıkmıştır. Türk sineması komedi türü filmleri 2010 yılı sonrasında, en çok izlenen filmler arasında en üst sıralarda yer almaktadırlar. 2010 yılı sonrası Türk sineması komedi türünde ana akım komedi sineması türünde büyük bir ivme göstermiştir fakat karakterler incelendiğinde ise çoğunlukla başkarakterlerin kaba, argo söylemli, orta alt sınıfa ait ve eğitimsiz tipler olduğu görülmektedir. Bu karakterler genel olarak kısa yoldan zengin olmaya çalışan, mevcut düzene uymayan fakat özlerinde iyi insan olan karakterler olarak karşımıza çıkmaktadır. 2010 yılı sonrasında yükselişe geçen Onur Ünlü sineması, Türk sineması komedi türüne farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Ana akım sinemadan ayrılan özellikleri ile Onur Ünlü sineması, bağımsız komedi türü içinde kendini belli etmeyi başarmıştır. Yapılan çalışmada Türk sinemasında komedi türünün gelişim süreci incelenmiş ve Türk sineması komedi türleri ortaya çıkarılmıştır. İkinci bölümde, 2010 yılı ve sonrasında vizyona giren ana akım komedi türüne ait filmler incelenmiştir. Devamında ise 2010 yılı ve sonrasında karşımıza çıkan bağımsız komedi türü filmler incelemeye tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde, Onur Ünlü sinemasına ait filmler kronolojik olarak incelenmiştir. Onur Ünlü filmleri betimsel analiz yöntemi ile incelenerek, mizansen açısından analiz edilmiş olup 2010 yılı sonrası Türk sineması komedi türünde nasıl konumlandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
comedy genre in Turkish cinema is one of the most popular genres in cinema since 1900s. Inspired by Nasreddin Hoca, Hacivat and Karagöz, Ortaoyunları and Meddahlar, the comedy genre continues to evolve through its evolution and inspiration. Although the comedy genre in Turkish cinema has been present in every period, it increased especially after 2010. In this period, different productions emerged in the context of genre and character. Comedy films of Turkish cinema are among the most popular films after 2010. After 2010, Turkish cinema has showed a great acceleration in the mainstream comedy cinema genre in comedy genre, but when the characters were examined, it was observed that the main characters were coarse, slang, middle, lower and non-educated. These characters generally appear as characters who are trying to be rich in short ways but do not comply with the existing order but are good people in their essence. Onur Ünlü cinema, which started to rise after 2010, gave a different perspective to Turkish cinema comedy genre. With its characteristics separated from the mainstream cinema, Onur Ünlü has succeeded in revealing itself as an independent comedy. In the study, the development process of the comedy genre in Turkish cinema was examined and Turkish cinema comedy genres were revealed. In the second chapter, the films of the mainstream comedy genre which were released in 2010 and after were examined. Afterwards, independent comedy films which were seen in 2010 and thereafter were subjected to examination. In the third chapter, the films of Onur Ünlü cinema were examined chronologically. Onur Ünlü films were analyzed with descriptive analysis method and analyzed in terms of the scene.