2010 sonrası Türk sinemasında yönetmen odaklı filmlerde zaman-mekân-hareket kavramlarının incelenmesi
An analysis of time-space-movement concepts in director centred films in Turkish cinema after 2010s
- Tez No: 587861
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE KABADAYI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
Bu çalışma mevcut gerçekliğin film araçları ile estetize edilerek sinemaya özgü bir biçimde yeniden yaratıldığını göz önünde bulundurmakta ve yaratım sürecindeki etkisini ön plana çıkararak yönetmenin konumunu sinemasal gerçeklik kavramı etrafında tartışmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, gündelik hayatta olduğu gibi sinemada da gerçekliği meydana getiren üç temel unsur olan zaman-mekân-hareket kavramlarına ilişkin tanımlara ve kuramsal yaklaşımlara değinilmektedir. Kavramların felsefe tarihi içindeki gelişiminin açıklandığı bu bölümde, felsefe ve sinema arasında ilişki kurulmakta ve sinemanın bir 'zaman sanatı' olduğunu iddia eden Fransız filozof Gilles Deleuze'ün düşünceleri irdelenmektedir. Bununla birlikte, çalışmanın konusunu oluşturan kavramlar, farklı sinema kuramları açısından da ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, sinemada 'yönetmen odaklı' yaklaşımlara ilişkin tanımlara yer verilerek, yönetmenin 'sanatçı' ya da 'yaratıcı' olarak kabul edildiği tek kuramsal yaklaşım olan auteur düşünce tartışılmaktadır. Sinemanın mevcut gerçekliği film araçları ile yeniden yarattığını ve benzerlik derecesi ne olursa olsun bu gerçekliğin sinemaya özgü olduğunu ifade eden sinemasal gerçeklik kavramı, auteur kuramıyla ilişkili olarak irdelenmektedir. Bu bağlamda, zaman-mekân-hareket gibi film evrenini oluşturan temel unsurların senaryo, çekim ve kurgu gibi yaratıcı süreçlerde yönetmen tarafından nasıl biçimlendirildiği araştırılmaktadır. Bu bölümde Türk sinema tarihine ilişkin yönetmen odaklı bir değerlendirme yapılması da amaçlanmaktadır. Üçüncü bölümde ise, 2010 sonrası Türk sinemasında senaryo, çekim ve kurgu aşamalarında doğrudan yer aldığı tespit edilen Pelin Esmer, Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Zeki Demirkubuz ve Semih Kaplanoğlu'ndan oluşan beş yönetmenin son filmleri olan İşe Yarar Bir Şey (2017), Ahlat Ağacı (2018), Koca Dünya (2016), Kor (2016) ve Buğday (2017) zaman-mekan-hareket unsurları çerçevesinde irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study considers that the current reality is aesthetically reconstructed in a cinema-specific way and discusses the director's position around the concept of cinematic reality by emphasizing its impact on the creative process. In the first part of the study, the definitions and theoretical approaches related to the concepts of time-space-movement, which are three basic elements that make up reality in cinema as in daily life, are mentioned. In this section where the development of concepts in the history of philosophy is explained, the relationship between philosophy and cinema is established and the thoughts of French philosopher Gilles Deleuze, who claims that cinema is a time art, is examined. However, the concepts that are the subject of the study are also discussed in terms of different cinema theories. In the second part of the study, definitions of director-oriented approaches in cinema are discussed and auteur thought, the only theoretical approach in which the director is accepted as an artist or a creator, is discussed. The concept of cinematic reality, which states that cinema recreates current reality with film tools and that this reality is unique to cinema regardless of degree of similarity, is examined in relation to auteur theory. In this context, how the basic elements of the film universe such as time-space-movement is shaped by the director in creative processes such as screenplay, shooting and editing is being investigated. This section also aims to make a director-oriented assessment of Turkish cinema history. In the third part, Pelin Esmer, Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Zeki Demirkubuz and Semih Kaplanoğlu, who were found to be directly involved in the screenplay, filming and editing stages of Turkish cinema after 2010, are the latest films of İşe Yarar Bir Şey (2017), Ahlat Ağacı (2018), Koca Dünya (2016), Kor (2016) and Buğday (2017) are examined within the framework of time-space-movement elements.
Benzer Tezler
- Türk Sineması'nda toplumsal cinsiyet ve kadın dayanışması üzerinden Toz Bezi filminin göstergebilimsel bir incelemesi
A semiotic analysis of the 'Toz Bezi' film on gender andwomen's solidarity in Turkish cinema
TUĞÇE ÖZLEM
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Sahne ve Görüntü SanatlarıAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET SEZAİ TÜRK
- 2010 sonrası Türk sinemasında kadın yönetmenlerin filmlerinde annelik temsili
Representation of maternity in the films of women directors in Turkish cinema after 2010
SELİN ÜNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Radyo-TelevizyonSelçuk ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HACER AKER
- Yeni türk sinemasının estetiği: Tekrarlayan imgeler
The aesthetical aspects of new Turkish cinema: Repetitive images
GAMZE HAKVERDİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Sahne ve Görüntü SanatlarıHacettepe Üniversitesiİletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ASKER KARTARI
- 2010-2020 arası Türk sinemasında kadınların ürettiği filmlerde kadın temsilinin feminist perspektiften analizi
Women's representation in films produced by women in Turkish cinema between 2010-2020: A feminist analysis
MELTEM CEMİLOĞLU
Doktora
Türkçe
2021
Sahne ve Görüntü SanatlarıAnadolu ÜniversitesiSinema Televizyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. N. AYSUN AKINCI YÜKSEL
- 2010 sonrası Türk sinemasında komedi türü: Onur Ünlü sineması örneği
Comedy gengre in Turkish cinema after 2010's: Example of Onur Ünlü
TUĞBA HUSREVOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Radyo-TelevizyonMaltepe ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK