Üniversitelerin yabancı diller yüksekokullarında etkileşimli bilgi ihtiyacının analizi ve buna uygun mobil geliştirme
An analysis of the need of interactive information in the schools of foreign languages at universities and developing a mobile regarding this analysis
  1. Tez No: 547155
  2. Yazar: TİMUÇİN HAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Diller Yüksekokulu, Mobil Uygulama, Yönetim Bilişim Sistemleri, Etkileşimli Bilgi, School of Foreign Languages, Mobile Aplication, Management Information System, Interactive Information
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yükseköğretim kurumlarında zamanında ve doğru bilgi paylaşımları eğitim öğretim kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Eksik veya zamansız bilgi ise başarısızlığa neden olabilmektedir. Hazırlık eğitimi alacak üniversite öğrencilerinin, yükseköğretim ile ilk buluşmalarını ve yükseköğretime bir yıllık adaptasyon sürecini yaşadıkları Yabancı Diller Yüksekokullarında etkileşimli bilgi ihtiyacının tespiti bu çerçevede çok önemlidir. Üniversitelerde bilgi paylaşımlarının afiş, poster vb. geleneksel yöntemlerle yapılmasına alternatif olarak teknolojik gelişmelerle birlikte yeni paylaşım alanları da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Yabancı Diller Yüksekokullarının etkileşimli bilgi ihtiyaçlarını tespit ederek buna uygun bir mobil geliştirme amacıyla yapılmıştır. Denek grup ile yapılan anket çalışmaları sonucu mobil uygulamada olması gereken özellikler tespit edilip, YDY MOBİL adında bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Bu sayede öğrencilerin zaman ve mekân kavramı olmaksızın, mobil cihazlar aracılığı ile bilgi ve belgeye ulaşabildiği, gerektiğinde anlık bildirimler ile hızlı bir iletişim sağlayabildiği faydalı bir ürün ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In higher education institutions, sharing information accurately and in time affects the quality of education positively. Untimely and incomplete information may cause failure. It is very important to determine the need for interactive information in schools of foreign languages, where the students of preparatory education first meet higher education and experience one – year adaptation process to higher education. There have been new areas of sharing information with technological developments as an alternative to traditional methods such as posters and etc… This study was done to determine the need for interactive information of schools of foreign languages and to develop a mobile in accordance with it. As a result of the survey conducted with the subject group, the features that should be in mobile application were determined and a mobile application called“YDY Mobile”was developed. In this way, a useful product was created that enables students to reach information and documents through mobile devices without the concept of time and place and, if necessary, to provide rapid communication with instant notifications.