Acil servise non-spesifik semptomlarla başvuran çocuklarda karbonmonoksit intoksikasyonunun araştırılması
The investigation of carbon monoxide poisining in children admitted to emergency room with non-specific symptoms
- Tez No: 547200
- Danışmanlar: DOÇ. TANJU ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, karbonmonoksit intoksikasyonu, SpCO, Carbon monoxide poisining, children, SpCO
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Karbonmonoksit zehirlenmesi; sık karşılaşılan ve ihmal edildiğinde ölümle sonuçlanabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada amaç, acil servise başvuran çocuklarda karbonmonoksit zehirlenmesi açısından SpCO ile hastaları irdelemek ve SpCO ölçümünün sensitivitesi, spesifitesi, pozitif ve negatif prediktf değerlerini ortaya koymaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmamıza, acil servise non-spesifik semptomlar ile başvuran dört yaşından büyük hastalar alınmıştır. Hastaların vital bulguları ile SpCO düzeyleri ölçümleri not edilmiştir. Gerekli vakalarda kan gazlarında COHb ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 3006 hasta dahil edildi. Bu hastaların 1569'u erkek (% 52,2), 1437'si ise (% 47,8) kız idi. Hastaların yaş ortalaması 98,0±41,7 ay (min-maks: 49-226 ay) olarak saptandı. Tüm hastaların en sık başvuru yakınması %30,9 ile (n=930) ateş, %26,2 ile öksürük (n=789) ve %22,2 ile bulantı ve kusma (n=666) idi. Solunum sistemine ait yakınmalarla başvuranların oranı %34,4, nörolojik yakınmalarla başvuran hasta sayısı ise 319 (%10,7) idi. SpCO ortalama değeri 0,9±1,9 olup 0 ile % 25 arasında değişmekteydi. SpCO değeri % 10 ve üzeri olan hasta sayısı ise 19 (% 0,6) olarak saptandı. Kan gazı bakılan 21 hastanın CoHb değerleri ortalaması 11,9±4,3 (1,0-17,0) olarak bulundu. COHb < % 10 ve COHb> %10 olan hastaların kardiyak nabız, saturasyon ve vücut sıcaklığı benzer iken, SpCO CO intoksikasyonu olan grupta yüksek bulundu. CO intoksikasyon grubunda solunum sıkıntısı ile başvuru sayısı CO intoksikasyonu olmayan gruptan daha yüksek saptandı (p=0,001). Diğer başvuru yakınmaları açısından her iki grup benzerdi (p>0,05). SpCO'nin sensitivitesi % 80, spesifitesi % 99,3, pozitif prediktif değeri 0,63 ve negatif prediktif değeri de 0,99 olarak saptandı. Tartışma-Sonuç: Çalışmamızda, CO intoksikasyonunda en sık yakınma %33,3 ile solunum sıkıntısı olarak saptanmıştır. COHb tayini ile karşılaştırıldığında, non invaziv ve kolay uygulanabilir bir yöntem olan SpCO ölçümünün özellikle spesiftesinin ve negatif prediktif değerinin yüksek olması nedeniyle pediatrik yaş grubunda CO zehirlenmesinde tarama aracı olarak başarılı bir şekilde kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Carbon monoxide poisining is an important public health problem that can be fatal if neglected. The aim of this study was to examine the children for carbon monoxide poisining with SpCO and to determine the sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of SpCO. Materials and Methods: Patients older than four years of age with non-specific symptoms were included in our study. The vital signs and SpCO levels of the patients were noted. COHb measurements were made in blood gases where needed. Results: A total of 3006 patients were included in the study. 1569 of these patients were male (52.2%) and 1437 (47.8%) were female. The mean age of the patients was 98.0 ± 41.7 months (min-max: 49-226 months). The most common complaint was fever with a rate of 30.9% (n = 930), cough with a rate of 26.2% (n = 789) and nausea and vomiting (n = 666) with a rate of 22.2%. The number of patients with complaints of respiratory system complaints was 34.4% and the number of patients with neurological complaints was 319 (10.7%). The mean value of the SpCO was 0.9 ± 1.9 and ranged from 0 to 25%. The number of patients with SpCO value of 10% and above was 19 (0.6%). The mean CoHb values of 21 patients with blood gas were 11.9 ± 4.3 (1.0-17.0). Cardiac pulse, saturation and body temperature were similar in patients with COHb 10%. In the CO poisining group, respiratory distress and the number of applications were higher than those without CO poisining (p = 0.001). Both groups were similar in terms of other complaints (p> 0.05). The sensitivity, specificity and negative predictive value of SpCO were 80%, 99.3%, 0.63 and 0.99, respectively. Discussion-Conclusion: In our study, the most common complaint in CO poisining was respiratory distress with 33.3%. It was found that SpCO measurement, which is a non-invasive and easily applicable method, can be used successfully as a screening tool for CO poisining in the pediatric age group due to its high specificity and negative predictive value.