Acil servise akut inme semptomları ile başvuran hastaların tedavi protokolünün belirlenmesine kadar geçen süreyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi
- Tez No: 549652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, triyaj, acil servis, Ischemic stroke, triage, emergency department
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç : Bu çalışmadaki amacımız, Okmeydanı E.A.H. Acil Servise başvuran iskemik inme tanısı alan hastalarda mortalite ve morbiditenin azaltılması amacıyla tedavi protokolünün belirlenmesine kadar olan süreyi etkileyen hastane içi ve dışı önlenebilir sebeplerin saptanmasıdır. Böylece gerekli önlemlerin geliştirilmesi, inme hastalarının reperfüzyon tedavisine kolay ulaşımları konusunda öneriler sunmayı ve literatüre katkı sağlanmasını amaçladık Gereç ve yöntem: Yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'nun 19.03.2019 tarihli 1196 sayılı kararı ile onay alındıktan sonra başlandı. 01.04.2019- 01.06.2019 tarihleri arasında 3. basamak hastane olan hastanemiz acil servisine inme düşündürür semptomlarla, radyolojik ve klinik olarak iskemik inme tanısı konulan 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Hastalara veya yakınlarına çalışma hakkında bilgi verilerek, yazılı ve sözlü onamları alındı. Araştırma ekibi tarafından tasarlanan veri toplama formu yaklaşık 5 dakikada tamamlanacak şekilde planlandı. Bu formda hastanın yaşı, cinsi, acil servis protokol numarası, şikayetleri, SVH etyolojisi, belirtilerin başlangıcı, fark edilişi ve yardım çağırılmasına kadar gecen süre , şikâyetlerinin başlangıcı sonrası ile acil servise kabul arası geçen süre, bu süreyi kısaltan veya uzatan durumlar ile ilgili sorular mevcut idi. Veriler uygulayıcı tarafından toplandı. Bulgular: Olguların % 33.9'u 65 yaş altı, %66.1'i 65 yaş üzeridir ve yaş ortalaması 67.64'dür. Olguların %13.5'i baş dönmesi, %24.5'i kas güçsüzlüğü, %23.4'ü konuşma bozukluğu, %16.1'i görme kaybı, %13.5'i yüzde asimetri, %8.9'u nöbet veya ani bilinç kaybı ile başvurmuştur. Baş dönmesi ve yüzde asimetri nedeniyle başvuran hastaların acil serviste 3 saatlik süre içinde sonlanıma ulaşma ihitmalinin düşük olduğu saptanmıştır. Hastaneye ambulans ile ve takipli olduğu hastanenin acil servisine getirilmesinin, acil servis sonlanımında 3 saatlik hedefe ulaşma ihtimalini arttırdığı saptandı. Hastaların acil servise başvurduğu zaman dilimleri değerlendirildiğinde; 18.00-24.00 saatleri arasında hastaların acile başvuruyor olması hastaların acil servis sonlanımda 3 saatlik hedefe ulaşma ihtimalini arttırdığı saptandı. Sonuç: Acil tromboliz için tedavi etkinliğinde önemli olan ilk 3 saatte acil servisde hastaların ancak beşde üçü sonlanıma ulaşmıştır. Acil servise ulaşımın hızlanması için medikal yardım isteme süresinin kısaltılması gerekmektedir. Bu sürenin kısaltılmasında inme geçirme riski yüksek, yaşlı, komorbid hastalığı bulunan hasta ve yakınlarının inmenin spesifik ve nonspesifik belirtilerini tanıması konusunda sağlık personellerince eğitilmesinin önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Hastaların semptom başlangıcından sonlanımına kadar geçen süre bir bütün olarak ele alındığında hastanın sonlanımını hızlandıracak ve sürecin her hangi bir anını hızlandıracak yönetim planı ve algoritmalar geliştirilebilir ve günün şartlarına ve teknolojisine göre yeniden değerlendirilebilir. Çalışmamızın bu konuda çalışma yapacak olan araştırmacılara ilham kaynağı ve yol gösterici olmasını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is Okmeydanı E.A.H. The aim of this study is to determine the preventable causes in and out of the hospital that affect the time period until the determination of the treatment protocol in order to reduce mortality and morbidity in patients with ischemic stroke admitted to the Emergency Department. Thus, we aimed to develop the necessary precautions, to offer suggestions on the easy access of stroke patients to reperfusion treatment and to contribute to the literature. Materials and Methods: The study, which was conducted with a face-to-face survey method, was started after the approval of the Ethics Committee of the Health Sciences University Okmeydanı Training and Research Hospital dated 19.03.2019 and numbered 1196. Patients aged over 18 years who were diagnosed as ischemic stroke radiologically and clinically with symptoms suggesting stroke were included in the emergency department of our hospital, which was a tertiary hospital between 01.04.2019 and 01.06.2019. Patients or their relatives were informed about the study and their written and verbal consents were obtained. The data collection form designed by the research team was planned to be completed in approximately 5 minutes. In this form, there are questions about the patient's age, gender, emergency department protocol number, complaints, etiology of SVH, time to onset of symptoms, time to call for help, time between the onset of complaints and admission to the emergency department, situations that shorten or prolong this period. was. The data were collected by the practitioner. Results: 33.9% of the cases were younger than 65 years, 66.1% were older than 65 years and the average age was 67.64 years. Of the patients, 13.5% presented with dizziness, 24.5% with muscle weakness, 23.4% with speech impairment, 16.1% with visual loss, 13.5% with facial asymmetry, 8.9% with seizure or sudden loss of consciousness. It was found that the patients admitted to the hospital because of dizziness and facial asymmetry were less likely to reach outcome in the emergency department within 3 hours. It was determined that bringing the patient to the emergency department of the hospital by ambulance and follow-up increases the probability of reaching the 3-hour target at the end of the emergency department. When the time periods when the patients applied to the emergency department were evaluated; It was found that the patients applied to the emergency department between 18.00-24.00 hours increased the likelihood of reaching the 3 hour target at the end of the emergency department. Conclusion: In the emergency department in the first 3 hours, which is important in the treatment efficacy for emergency thrombolysis Only three-fifths of the patients reached an outcome. In order to accelerate access to the emergency department, the time to request medical assistance should be shortened. In shortening this period, we think that educating healthcare personnel to recognize specific and nonspecific symptoms of stroke in elderly, comorbid patients with high risk of stroke. When the time period from the onset of symptoms to the end of the patients is taken as a whole, management plans and algorithms can be developed and accelerated according to today's conditions and technology, which will accelerate the outcome of the patient and accelerate any moment of the process. We hope that our study will be a source of inspiration and guidance for the researchers who will work on this subject.